Terug naar overzicht

Cobex: student weer in beroep voor een vierde kans scriptie

Illustratie: Kim Bell

Een laatstejaarsstudent International Business gaat voor de tweede keer in beroep bij Cobex (College van Beroep voor de Examens) nadat ze wederom een onvoldoende kreeg voor haar scriptie. Eerder werd haar verzoek voor een extra herkansing gegrond verklaard, maar volgens de student was er niet echt sprake van een derde kans en dus wil ze een vierde. 

Geëmotioneerd neemt de student plaats tegenover de voorzitter van het Cobex. Naast haar zit haar moeder en online sluit haar advocaat aan. De student baalt dat ze er wederom zit. “Ik vind niet dat ik een eerlijke derde kans heb gekregen. Ik had dezelfde examinatoren als de vorige keer, waardoor een onafhankelijke beoordeling onmogelijk was. Er is ‘kwaad bloed’ omdat ik die derde kans heb afgedwongen”, vertelt de student nadat de voorzitter haar vraagt waarom ze in beroep is gegaan.

De examencommissie verklaart dat de beoordelaars hetzelfde zijn gebleven omdat de student bij haar tweede kans had aangegeven de wisseling van examinatoren onprettig te vinden. Waar ze niet over hebben nagedacht, is dat een van de beoordelaars eerder problemen had met de student. Zo zou een examinator zijn stem hebben verheven tegen de student bij de herkansing. Mede daarom was de student de eerste keer in beroep gegaan. Tijdens de Cobexzitting leek de lucht tussen hen weer geklaard. Daarom vertrouwt de examencommissie erop dat de examinatoren de scriptie juist hebben beoordeeld. 

Subjectiviteit 
Toch voelt dat voor de student niet zo. De advocaat van de student: “Het gaat haar niet om de onvoldoende, maar om de reden voor de onvoldoende. Ze had niet voorzien dat de beoordeling subjectief zou zijn.” Volgens de examencommissie gaat het wel degelijk om het cijfer. “De student verwachtte dat ze met een derde kans sowieso een voldoende zou krijgen, maar dat is niet gebeurd. Wij vragen ons af als wij haar een vierde kans geven, en het wederom onvoldoende blijkt te zijn, of ze zich er dan wél bij neer kan leggen”, aldus de examencommissie. 

Het docentlid van het Cobex vraagt zich dat ook af, maar vindt ook dat de objectiviteit het geding is. “Ik denk dat als er nieuwe examinatoren op dezelfde scriptie worden gezet, de subjectiviteitskwestie voor alle partijen wordt opgelost. Mocht de scriptie dan nog onvoldoende zijn, dan is daarmee bewezen dat de docenten onpartijdig hebben beoordeeld. Tot dan zal er wellicht altijd ergens een twijfeltje zijn.” Daaropvolgend ging de examencommissie in overleg. 

Nieuws schikking
De examencommissie besluit uiteindelijk om met een nieuwe schikking te komen. Er worden twee nieuwe onafhankelijke examinatoren aangewezen. De student neemt het voorstel aan, maar trekt het beroep bij het Cobex niet in. Daarmee is de zaak aangehouden totdat de student besluit om het beroep voort te zetten of niet.  

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?