Kalender

Mis je een feest of activiteit op de kalender? Klik dan op knop ‘aanmeldformulier’  

december 2019

2019-12-16 17:30

College over betekeniseconomie met de Vegetarische Slager

Niet zo veel mogelijk geld binnenharken, maar zo veel mogelijk bijdragen aan de maatschappij. Daar draait het om in de betekeniseconomie. Tijdens het purposecollege op maandag 16 december bij Avans in Breda vertellen betekeniseconomiegoeroe Kees Klom en Vegetarische Slager Jaap Korteweg je er meer over.

Overall gaat het goed in Brabant, maar niet overal. Aan de ene kant hebben we een sterke economie, waarbinnen steeds nieuwe innovaties worden bedacht. Aan de andere kant zijn er genoeg dingen om ons zorgen over te maken. De groeiende kloof tussen hoge en lage inkomens bijvoorbeeld. De groei van duurzame energie die stagneert. De dalende biodiversiteit. En er is nog altijd een groep Brabanders die moeite hebben om zichzelf te redden.

Betekenisvol ondernemen
Gelukkig kunnen we onze sterke economie inzetten om de zorgen over maatschappelijke vraagstukken op te lossen. Dat is de uitdaging waar we op dit moment voor staan in Brabant. En de beweging van de betekeniseconomie gaat die uitdaging aan. Ondernemers en bedrijven die betekenisvol ondernemen laten zien dat het wél kan. Ze draaien een rendabele onderneming én ze creëren maatschappelijke waarde. Ze runnen hun bedrijf gewetensvol en ontwikkelen oplossingen op het snijvlak van publieke en private taken.

Sprekers
Tijdens dit purposecollege komen Kees Klomp een Jaap Korteweg aan het woord. Kees Klomp is founding partner van het THRIVE Instituut. Dit instituut ontwikkelt innovatieve trajecten om niet alleen bedrijven te laten floreren, maar ook de samenleving. Kees Klomp is dé aanjager van de betekeniseconomie in Nederland. Hij schreef drie boeken, waarvan er 2 helemaal over de betekeniseconomie gaan.

Jaap Korteweg is oprichter van De Vegetarische Slager. Jaap is boerenzoon, maar besloot vegetariër te worden nadat hij de varkenspest en de gekkekoeienziekte van dichtbij meemaakte. Hij ging op zoek naar vleesvervangers, zodat dieren gespaard konden worden. Daaruit ontstond De Vegetarische Slager. Met zijn vleesvervangers wil hij mensen ertoe aanzetten om één of meerdere dagen per week voor een vleesvervanger te kiezen. Zijn doel? De grootste Slager ter wereld worden.

Locatie
Avans, Hogeschoollaan 1, HA418
Breda
Bekijk website »
2019-12-18 19:00

ChalkTalk: van taboe naar verandering

ChalkTalk #5 staat helemaal in het teken van ‘van Taboe naar Verandering’.

Het is tijd voor het meest inspirerende, bruisende en meest snelgroeiende kennisfestival van Breda. Dit is waar onderwijs samenkomt met CHANGEMAKERS. We gebruiken de kracht van ideeën om het te hebben over de grote uitdagingen van deze tijd.

Een taboe is een impliciet verbod op iets (meestal tegen een uiting of gedrag) op basis van een cultureel gevoel dat het buitengewoon weerzinwekkend of misschien te heilig is voor gewone mensen. Dergelijke verboden zijn aanwezig in vrijwel alle samenlevingen. Op een vergelijkende basis lijken taboes, bijvoorbeeld met betrekking tot voedingsmiddelen, helemaal geen zin te hebben, omdat wat volgens de gewoonte of religie ongeschikt voor een groep kan worden verklaard, volkomen aanvaardbaar kan zijn voor een andere.

Anderen kunnen beargumenteren dat een taboe een belangrijke functie heeft binnen de maatschappij. De functie van het onzichtbaar maken van sommige onderdelen van de maatschappij. Gevoelens van schaamte of angst mogen op die manier een plek hebben, in plaats van dat alles opengebroken hoeft te worden.

Thema’s die we zullen bespreken zijn onder anderen:

> De brute of juist subtiele onderdrukking van vrouwen, homoseksuelen, allochtonen, en praktisch gezien alle dwarsdenkers van de maatschappij;
> De ingrijpende consequenties van klimaatverandering en de opwarming van de aarde.
> De verantwoordelijkheid die Nederland draagt voor de Nederlandse historie, verborgen oorlogen en vergeten kolonisatie.
> Het verbergen van de identiteit omwille van een tegendraadse lifestyle, ten opzichte van culturele normen en waarden.
> De schoonheid van een taboe, omdat het dingen verhult die niet per se in het daglicht tentoon hoeven worden gesteld.

Wat kun je verwachten van het festival? Goede LIVE muziek, een vintage sale, een foodtruck, een expositie, 5 sprekers met een inspirerende talk, en vele activiteiten.

Locatie
Electron, Belcrumweg 19
Breda
Bekijk website »
2019-12-18 21:00

S.V. Socialize Silver and Gold Gala

Een eindejaars-gala voor de Academie Sociale studes Breda; georganiseerd door studievereniging Socialize. Graag nodigen wij alle studenten van de ASB uit om geheel in black tie stijl mee te komen feesten, je hoeft geen lid van de vereniging te zijn! Ook alle docenten van de ASB zijn van harte welkom om mee te feesten.

Locatie
Walkabout café - Havermarkt 25
Breda
4811WG
Bekijk website »
2019-12-19 08:45

Jaarcongres Expertisecentrum Veiligheid: Uit de comfortzone

Het congres van het Expertisecentrum Veiligheid van Avans Hogeschool op donderdag 19 december 2019, staat dit jaar in het teken van het thema ‘Uit de comfortzone’ professioneel handelen in een snel veranderend krachtenspel.

Locaties
Na ontvangst en een inleiding bij Avans Hogeschool ‘s-Hertogenbosch staat een serie excursies op het programma. Op verschillende locaties worden werkbezoeken georganiseerd met als doel de gasten kennis te laten maken met verschillende, niet alledaagse, praktijken. De nadruk ligt op de positie en het handelen van de professional.

Betekenisvol handelen
We gaan in de middag met name in op de vraag wat het voor de professional betekent om in een moeilijke context betekenisvol te handelen. Aansluitend vertellen alumni in hoeverre het onderwijs hen heeft voorbereid op hun huidige werk.

Locatie
Avans, Onderwijsboulevard
Den Bosch
Bekijk website »