Terug naar overzicht

‘Wij schrijven de scriptie niet!’

Kom je er niet uit met je afstudeerscriptie? Dan staan de scriptiebureaus voor je in de rij. Duizenden studenten huren tegen een flinke vergoeding advies in bij dit soort bureaus. Maarten Dullens is naast Avansdocent ook eigenaar van scriptiehulpverlening.nl.

Dullens, is docent communicatie aan de Academie voor Bouw & Infra. Daarnaast vult hij het gat tussen wat de begeleiding op school aanbiedt en de begeleiding die studenten daadwerkelijk nodig hebben bij het schrijven van hun scriptie. Jaarlijks helpt hij er tientallen, waaronder Avansstudenten. ‘Een student krijgt maar een beperkt aantal contacturen voor z’n afstuderen. Voor sommigen is dat ruim voldoende, anderen hebben meer hulp nodig’, verklaart Dullens.

De communicatiedocent helpt studenten van A tot Z bij het maken van hun scriptie. Bij Scriptiehulpverlening.nl is het mogelijk om vanaf 1 uur begeleiding te krijgen daar betaal je minimaal 40 euro voor. Of het is mogelijk een all-in pakket met van begin tot eind te kopen voor ongeveer 1.500 euro. Dat is bijna een jaar collegegeld, maar volgens Dullens krijg je daar ook behoorlijk wat voor terug. ‘Wij helpen studenten structuur te krijgen, sparren over de inhoud, zoeken specifieke expertise, bieden redactionele ondersteuning, helpen met spelling en oefenen met het verdedigen van de scriptie.’ Al die hulp bij het schrijven, moet kunnen volgens Dullens. ‘Als je dat op een goede manier doet, is er geen probleem. Wij kennen het hbo van binnenuit en weten waar we mee bezig zijn. Wij schrijven de scriptie niet!’

Andere pet op
Het is geen probleem om als docent studenten van dezelfde hogeschool tegen betaling te helpen met hun scriptie, meent Dullens ‘Op zich werkt het heel goed. Ik overleg het altijd goed met de opleiding en zorg ervoor dat ik mijn eigen studenten niet begeleid. Studenten vinden dat ook niet raar. Ik ben dan even geen Avansdocent, maar ik heb dan een andere pet op, die van een externe begeleider die iemand bijstaat.’

Cowboys
Professionele hulp is volgens Dullens niet alleen weggelegd voor studenten met geld. ‘We hebben kortingstarieven zodat meer studenten het kunnen betalen. Als je reclame maakt via bijvoorbeeld Twitter, krijg je korting. We zijn zeker niet de goedkoopste maar daar krijg je dan ook kwaliteit voor terug.’ De docent waarschuwt voor diverse ‘cowboys’ die te weinig kwaliteit leveren. ‘Ze lijken misschien goedkoop maar leveren weinig kwaliteit. Als je op zoek gaat naar hulp, let dan vooral op het CV en de achtergrond van de begeleiders.’

Scriptiehulp is volgens de docent noodzakelijk. ‘Als je ergens diep in zit, heb je geen helikopterview meer. Wij hebben die wel. De opleidingen staan er ook positief tegenover.’

Niveau
Wanneer je hulp nodig hebt bij het schrijven van je scriptie, zegt dat volgens Dullens niets over het niveau van een student of de scriptie. ‘Studenten halen wel het vereiste niveau maar dat komt er op dat moment niet uit. Dat kan vele oorzaken hebben. Uiteindelijk is de scriptie ook geen afspiegeling van wat je gaat doen in het bedrijfsleven. Een scriptie is een samenvatting van wat je geleerd hebt, toegepast in een onderzoek. Vaak is dat iets anders dan wat je daadwerkelijk gaat uitvoeren in de praktijk.’[SN]

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?