Terug naar overzicht

Afstuderen door te gluren

Roeland van Doorn, student aan de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St. Joost Breda, verbaast zich erover dat hij overal gefilmd wordt door bewakingscamera’s maar dat hij hier niets van terugziet.  Voor zijn afstudeerproject besloot hij daarom de rollen om te draaien.

Met zijn camera loopt hij door de straten van Breda op zoek naar draadloze beveiligingscamera’s. Die signalen vangt hij met zijn draadloze ontvanger op, zodat hij mee kan kijken. ‘Ik vind het raar dat ik overal waar ik loop gefilmd wordt, maar daar geen inzage in krijg. Daarom heb ik mezelf gefilmd door de bewakingscamera’s van anderen’, vertelt Roeland over zijn project ‘Er gaat niets gebeuren’.

‘De meeste mensen hebben zo’n camera hangen om de buren in de gaten te houden’

Camera in de badkamer
‘De meeste mensen hebben zo’n camera hangen om de buren in de gaten te houden. Ze kijken uit op de tuin of op andere eigendommen.’ De meest opmerkelijke beelden die Roeland met zijn camera opving waren beelden uit een badkamer. ‘Daar hing gewoon een camera in een douche. Ik ben daar niet lang genoeg blijven hangen om uit te zoeken waarom die camera er hing maar je kunt je er wel iets bij voorstellen.’

Privacy
‘Met mijn afstudeerwerk wil ik de discussie openen. Mag dit?’ Zijn eigen mening over privacy laat hij in het midden. ‘De mensen die mijn werk zien, mogen zelf beoordelen wat ze ervan vinden. Mag je zomaar iedereen filmen? Mag je dan ook meekijken?’

Roeland loopt samen met Omroep Brabant een rondje door de wijk Tuinzigt in Breda:

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?