Terug naar overzicht

Docent wint TEDxBreda Award

Niels de Beer, docent Gezondheidszorgtechnologie, heeft woensdagavond de allereerste TEDxBreda Award gewonnen. Zijn project ‘Oud ontmoet Jong’ is gekozen als beste idee om de stad en omgeving beter te maken.

Het idee van De Beer is, om kinderen te laten beeldbellen, of op een andere manier te laten communiceren met ouderen. Op deze manier kunnen kinderen ouderen vragen stellen over allerlei thema’s, zoals oorlog en het leven van vroeger. Volgens de Beer hebben beide doelgroepen hier profijt van. ‘Jongeren krijgen een betere beeldvorming van ouderen. En de ouderen zullen zich andersom waardevol voelen, omdat ze een bijdrage kunnen leveren aan de maatschappij.’

Leerzaam
Het project is ook bedoeld als een leerzame ervaring. ‘Wanneer kinderen iets leren over oorlog lezen ze dit vaak in boeken. Maar het is leerzamer om ouderen te laten vertellen over hun ervaringen. Zeker de generatie van nu maakt steeds meer gebruik van beeldend leren.’ De Beer vindt dat dit soort onderwijs een vast onderdeel moet worden in het lespakket op de basisschool.

ReactiesHet project heeft al veel positieve reacties gekregen. ‘Ouderen vragen nu al waar ze zich kunnen aanmelden. Zo zijn er opa’s en oma’s die het leuk vinden om hun verhalen te delen met kinderen. Ook van de leraren en leerlingen krijg ik veel leuke reacties.’

Op 31 oktober mag de Avans docent zijn idee presenteren op de TedXBreda meeting. ‘Ik ben hier heel blij mee. Zo krijg ik de kans om mijn droom te delen met anderen.’

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?