Terug naar overzicht

Introkamp of HBO Intro Festival?

De eerstejaarsstudenten van de Pabo in Breda konden niet bij het HBO Intro Festival van vorige week aanwezig zijn. Zij waren die dag verplicht op introkamp. Dat terwijl de organisatoren van het festival Avans hadden gevraagd om de studenten vrij te roosteren.

Voor het tweede jaar op rij werd het introkamp van de Pabo tegelijk met het HBO Intro Festival gepland. De studenten zijn verplicht om bij het kennismakingskamp aanwezig te zijn. Volgens Erica van de Kerkhof, docent en mede-organisator van het kamp, is dat vooral voor de studenten zelf belangrijk. ‘Het kamp zorgt voor groepsbinding. Je leert met elkaar samenwerken en dat is zeker bij de Pabo erg belangrijk. Wanneer studenten besluiten om niet mee te gaan hebben zij daar enkel zichzelf mee. Natuurlijk zijn er altijd goede redenen om niet mee te gaan, maar een festival valt daar niet onder.’

Onbewust
Volgens Van de Kerkhof is het kamp niet bewust in dezelfde week gepland. ‘Nee, wij hebben er niet bij stil gestaan. Wij hoorden ook pas later dat het festival op dezelfde datum gepland stond. Natuurlijk snappen wij dat de studenten het jammer vinden, dat zij niet naar het festival kunnen. Er is ook een aantal klagende studenten bij ons geweest, maar gelukkig waren de meesten van hen achteraf toch blij dat ze mee waren gegaan. We hebben een hoop enthousiaste reacties gehad.’

Planning
Er zijn volgens de organisatoren van het kamp verschillende redenen waarom het introkamp niet eerder kon worden georganiseerd. ‘In de nulweek bieden wij zomercursussen taal en rekenen aan voor de eerstejaarsstudenten. En in de eerste twee weken van het studiejaar is het lastig om de mentoren van het kamp te onttrekken aan hun lesprogramma. Daarom moet het haast wel in de derde studieweek worden gepland. Veel later heeft een kennismakingskamp weinig zin meer.’

Van de Kerkhof zegt dat het lastig is om het kamp te verschuiven naar andere dagen. ‘Het kamp is nu op woensdag, donderdag en vrijdag. Als wij het kamp op maandag laten beginnen zullen de studenten op donderdag en vrijdag naar school moeten. Uit ervaring weten wij dat de studenten wel een weekend nodig hebben om bij te komen.’ De organisatie gaat proberen er volgend jaar rekening mee te houden bij de planning. ‘We zullen het zeker meenemen, maar we kunnen niets beloven.’

Heb jij het HBO Intro Festival gemist? Kijk dan ons filmpje!

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?