Terug naar overzicht

‘Vijfde kans is geen recht’

Een student International Business and Languages wil graag een extra kans voor een toets. De examencommissie kent de extra kans niet toe, dus tekent de student beroep aan bij het College van Beroep voor de Examens (COBEX). 

De student volgt (voor de tweede keer) een verkort traject voor de studie International Business and Languages. Voor zijn propedeuse heeft hij dus twee keer een half jaar de tijd gekregen, maar door persoonlijke omstandigheden is het niet gelukt. ‘Er zijn ernstige gezondheidsproblemen in de familie. Ik wil die problemen niet de volledige schuld geven maar ik was er met mijn hoofd niet helemaal bij.’

‘Niet op de juiste plek’
Ook met zijn tweede poging is het de student nog niet gelukt om zijn propedeuse succesvol af te sluiten. Omdat het de tweede keer is, twijfelt de examencommissie over de capaciteiten van de student. ‘De student heeft ons niet kunnen overtuigen dat hij hier op de juiste plek is. Daarnaast heeft hij veel te weinig studiepunten om in aanmerking te komen voor een extra kans’, aldus de examencommissie van de Academie voor Marketing en International Business.

Vijfde kans geen recht
De examencommissie geeft aan dat een student alleen bij hoge uitzondering een extra kans krijgt. ‘Een student heeft recht op vier kansen, een vijfde kans is geen recht.’

Het COBEX heeft de zaak gegrond verklaard.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?