Terug naar overzicht

Kleuren komen tot leven

Stel je voor; je hebt mooie groene gordijnen voor je raam hangen. Een jaar later is de kleur van de gordijnen veranderd in rood, het Avansproject Levende Kleuren doet onderzoek naar het gebruik van natuurlijke kleurstoffen die van kleur veranderen.

Natuurlijke kleurstoffen hebben de eigenschap snel van kleur te veranderen door de invloed van licht. Nu is dat nog vaak onvoorzien en ongewenst waardoor lelijke plekken in bijvoorbeeld de vloerbedekking kunnen ontstaan. Het project zoekt naar een oplossing om de kleurstoffen op een gecontroleerde manier te laten verkleuren waardoor het wel mooi oogt.

Prettig en vitaal
Verandering van kleur zorgt er namelijk voor dat mensen zich prettig en vitaal voelen. Projectleider Jappe de Best: ‘In de herfst lopen we door het bos omdat we de kleur van de bladeren zo mooi vinden. De bladeren veranderen van groen in mooie rode en bruine kleuren. Hoe leuk zou het zijn als je dat zelfde effect ook in je huis kan hebben. Op die manier heb je steeds een andere inrichting.’

Samenwerking
Het onderzoeksproject Levende Kleuren is een samenwerking tussen diverse opleidingen en het bedrijfsleven. Studenten en docenten die geïnteresseerd zijn, kunnen meewerken aan het project. Neem daarvoor contact op met Tom Kretschmann (t.kretschmann@avans.nl).

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?