Terug naar overzicht

Onder de 18? Geen bier op Avans

Voor 16- en 17-jarigen is het op oudejaarsavond klokslag twaalf uur afgelopen met de pret. Vanaf dan gaat de leeftijdsgrens voor alcohol en tabak omhoog naar 18 jaar.

‘Ik zal vanaf januari voornamelijk nog thuis drinken’, zegt de Bossche eerstejaarsstudent Bedrijfskunde MER, Rutger Simens. De komende week kan hij nog rustig van een biertje genieten, maar vanaf januari 2014 mag hij geen druppel meer. ‘In juni word ik achttien dus dan mag ik weer drinken. Ik denk dat het lastig wordt om in grote steden nog alcohol te drinken. Daar zal er goed op gelet worden. Gelukkig woon ik in een klein dorpje, met een kleine kroeg waar ze me goed kennen. Daar kan ik vast nog een biertje krijgen.’

‘Pure onzin’
Student Accountancy in Den Bosch Timon Verduin, bereikt in februari 2014 de gerechtigde leeftijd. Twee maanden niet drinken is niet aan hem besteed. ‘Pure onzin! Ik ga me er echt niet aan houden.’

De Bredase studentenvereniging Phileas Fogg ziet leeftijdsverhoging graag komen. ‘Alcohol maakt meer kapot dan je lief is, zeker op jonge leeftijd’, aldus bestuurslid Koen Zwart. Hij denkt dat de wet problemen met alcohol niet zal voorkomen. ‘Wat je nu al hebt met 14- en 15-jarigen die stiekem drinken, krijg je straks met 16- en 17-jarigen.’ Een groot deel van de Phileas Fogg-leden is volgens Koen ouder dan achttien jaar. ‘Voor degenen die nog wel zeventien zijn, is het gewoon sneu.’

Stiekem drinken
Jurgen de Bruijn van Tilburgse studentenvereniging Totus denkt ook niet dat de wet veel gaat veranderen. ‘Wat je nu ziet is dat jongeren van veertien en vijftien jaar stiekem alcohol drinken, dat zal niet veranderen. Wat er thuis en bij vrienden gebeurt, daar kun je niks aan doen.’

In tegenstelling tot Phileas Fogg gaat leeftijdsverhoging voor Totus wel problemen opleveren. ‘Veel van onze eerstejaars zijn zeventien jaar oud. We zijn in overleg met Avans druk bezig om een oplossing te vinden. Waarschijnlijk komt er een ledenpas waarmee je aan moet tonen dat je achttien bent’, aldus Jurgen.

Weinig verschil
‘Wat jongeren thuis doen, dat weet je niet. Zeker de mensen die nu zeventien jaar zijn, zullen niet ineens stoppen met drinken. Jongeren komen toch wel aan alcohol door bijvoorbeeld oudere vrienden’, vertelt Angela Janse van Bredase studentenvereniging Virgo.  Bij Virgo gaat het niet veel problemen opleveren. ‘Op feesten gaan we met bandjes werken. Wel denk ik dat de omzet iets zal dalen. Wij hebben het geluk dat we overdag open zijn. Studenten komen hier dan gezellig huiswerk maken of een potje kaarten, zonder alcohol.’

Geen 200 man controleren
Aan de borrels en feestjes in het Grand Café in Den Bosch zal weinig veranderen. ‘Uiteraard moeten ook wij ons aan de wet houden en dat zullen we ook zeker doen’, vertelt barman Mark van Lith. ‘Ik ga niet bij een grote borrel tweehonderd man aan de deur controleren. Dan hebben de academies ook een zekere verantwoordelijkheid. Er lopen hier weinig studenten rond van onder de achttien dus ik denk dat het wel meevalt’, vertelt hij.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?