Terug naar overzicht

Campus voor innovatie in de bouw

Studenten van de Academie voor Bouw & Infra kunnen binnenkort aan de slag in het  nieuwe innovatiecentrum SPARK in Rosmalen. De campus moet een broedplaats worden voor bedrijven, overheden en het onderwijs.

De SPARK-campus is een samenwerking tussen de Technische Universiteit Eindhoven, de provincie Noord-Brabant, de gemeente Den Bosch, Bouwbedrijf Heijmans en Avans. Er moeten nieuwe producten ontwikkeld worden die innovatief zijn voor de bouw. Focuspunten zijn onder andere 3d-printtechnologie en energieopwekking in gebouwen. Ook het Heijmans project Smart Highway wordt verder ontwikkeld op de campus.

Fysieke werkplekken
‘Het is een ontmoetingsplek waar innovatieve processen te vinden zijn. Het is geen etalage maar er zijn juist fysieke werkplekken’, vertelt René Tönissen directeur van de Academie voor Bouw & Infra. ‘Studenten en medewerkers kunnen er een bijdrage leveren aan creatieve oplossingen. Het levert in de nabije toekomst afstudeeropdrachten op voor gemotiveerde studenten en voor medewerkers is er ruimte om een promotieonderzoek te doen.’

Bouwbedrijf met durf
Tönissen ziet veel voordelen in een samenwerking met het bedrijfsleven. ‘Heijmans is een klassiek bouwbedrijf met durf. Het is niet raar dat zij de initiatiefnemer zijn voor deze campus. De campus moet een open innovatieplatform worden voor de bouw- en infra branche. Andere bedrijven en onderwijsinstellingen zijn welkom om een bijdrage aan te leveren.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?