Terug naar overzicht

‘Studentenhuizen nog steeds levensgevaarlijk’

Veel studentenhuizen zijn nog steeds levensgevaarlijk als er brand uitbreekt. Dat zegt minister Stef Blok naar aanleiding van een onderzoek dat is uitgevoerd in 91 studentenhuizen.

Negen van de tien onderzochte huizen voldoen niet aan alle eisen van brandveiligheid zo blijkt uit het Rapport Brandveiligheid Studentenhuisvesting 2013. In alle gevallen gaat het daarbij om particuliere verhuurders.

Verantwoordelijkheid gemeenten
‘De uitkomsten van het onderzoek vind ik zorgelijk’, aldus de minister voor Wonen en Rijksdienst egenover de NOS. Een grote verantwoordelijkheid ligt volgens Blok bij de gemeenten, die moeten toezicht houden en handhavend optreden. ‘Hoewel studenten en eigenaren van studentenhuisvesting in de eerste plaats zelf verantwoordelijk zijn voor een brandveilige omgeving, is het van belang dat gemeenten daar ook voldoende aandacht voor hebben.’

Geen verbetering
In 2009 werd ook een onderzoek uitgevoerd naar de brandveiligheid van studentenwoningen. Sindsdien is er geen verbetering te zien. Blok: ‘Met name bij particuliere eigenaren ontbrak de kennis en kunde om gericht te werken aan een meer brandveilige huisvesting van studenten.’

Wil je meer weten over het brandveilig maken van je woning? NOSop3 heeft wat handige tips.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?