Terug naar overzicht

ABC-studenten maken eigen colleges

MOOCS (Massive Online Open Courses) zijn de nieuwste rage in onderwijsland. Studenten Advanced Business Creation (ABC) in Den Bosch maakten zelf tientallen van deze online colleges.

‘Op de onderwijsdag wordt er over gesproken, bij ABC beginnen we gewoon’, vertelt docent Martin Vonk. Studenten kregen de opdracht om een MOOC te maken over een creatieve vaardigheid. Het resultaat presenteerden ze tijdens de MOOC-markt aan elkaar. Vonk: ‘In het derde jaar worden studenten uitgedaagd om hun eigen leerdoelen te bepalen. Het is mooi om ze zo creatief te zien.’

PimP
Derdejaarsstudent Joep Grunnink bedacht samen met zijn groepje de PimP (Personalisatie in mijn Portfolio) MOOC. Daarin doet een wasmachine zijn verhaal over hoe moeilijk het is jezelf te onderscheiden op de arbeidsmarkt en hoe je jezelf in diverse stappen goed kunt profileren. ‘Eigenlijk is het gewoon een les die je maakt’, vertelt Joep. ‘Alleen moet alles in de MOOC wel op zichzelf staan.’

Alle studenten maakten zelf één MOOC en volgden er acht van anderen. Het onderwerp bedachten ze zelf. Alles mocht, als het maar niet eerder tijdens de opleiding aan bod is gekomen. Joep: ‘Daardoor kun je andermans werk bekijken en de creativiteit van de andere studenten te zien.’

De tijd van alleen offline colleges volgen is voorbij, denkt docent Vonk: ‘Consumenten en studenten veranderen. Je kunt overal informatie vandaan halen. Dat is een ander systeem dan het hogeschoolsysteem. Het zal eens moeten samenkomen.’

Onbetaalbaar
Docent Joost de Wert is vooral erg blij met het enthousiasme tijdens de MOOC-markt: ‘De energie die je nu voelt, is onbetaalbaar. Studenten zijn vrij om hun eigen onderwerp te kiezen. Het enige dat ze van ons krijgen is het heilige geloof dat ze het kunnen.’

Content creëren
De colleges die de studenten gemaakt hebben, zullen ook de komende jaren gebruikt worden. ‘Op die manier creëren we elk jaar nieuwe content voor studenten’, vertelt de Wert. Hij hoopt dat ook andere academies de MOOCS van de studenten gebruiken en er ook zelf mee aan de slag gaan.

Punt. Of had jij nog wat?

Ronald Spruit

In een reactie op dit geweldige initiatief heb ik een blogpost geschreven. Een soort recensie waarin ik aangeef dat deze aanpak uitstekend past bij de visie van Avans Hogeschool op onderwijs en leren. Zie de blog: http://t.co/DbKLppVhTZ

2014-05-08 08:41:28

Meer lezen?