Terug naar overzicht

Student mag geen tweede minor volgen

Een student Commerciële Economie in Den Bosch wil een tweede minor volgen. Dat mag niet, zegt de examencommissie van de Academie voor Marketing en International Business.

Tijdens de zitting van het College voor Beroep van de Examens geeft de student aan dat hij graag een half jaar extra ingeschreven wil blijven bij Avans. Dat half jaar wil hij gebruiken om nog een tweede minor te volgen aan de Universiteit van Twente. ‘De minor past perfect bij me en sluit goed aan bij mijn interesses. Ik denk daar nog ontzettend veel te leren.’

‘Hij wil zo graag’
Hij heeft tot nu toe al zijn studiepunten behaald en ook zijn afstuderen ligt op schema. ‘Ik ben een hardwerkende student en heb nergens vertraging opgelopen. Als ik niet een half jaar extra ingeschreven mag staan, kan ik deze minor niet volgen.’ Een vak laten liggen om opzettelijk studievertraging op te lopen is ook geen optie. ‘Hij wil zo graag’, voegt zijn moeder toe, die ook aanwezig was tijdens de zitting. ‘Nu pakt de school hem die kans af.’

‘Ik ben altijd tevreden geweest over Avans’, vertelt de student. ‘De school wil de beste hogeschool van Nederland zijn. Door dit goed te keuren leveren ze een nog betere student af en ziet ook de buitenwereld dat Avans er alles aan doet om de beste studenten af te leveren.’

Regels zijn regels
Regels zijn regels, vindt de examencommissie. Een student van de academie mag volgens de OER één minor volgen en daar blijft het bij. ‘Wij bieden een vierjarige opleiding aan. Daar maken we nu geen uitzondering op. We onderscheiding ons met de beste kwaliteit; niet de meeste kwantiteit. Het gaat er niet om dat studenten hier zo lang mogelijk zitten.’

Waarom wordt er voor deze student geen uitzondering gemaakt, vraagt het college zich af. ‘We willen er niet aan beginnen’, verklaart de examencommissie. ‘Het is hard beleid en daarom staat het ook expliciet in onze OER. We zijn bang dat er anders teveel gebruik gemaakt wordt van deze regeling.’

Het is jammer dat het stukloopt op geld, vindt de student. Volgens hem is dat overigens geen enkel probleem. ‘Als ik ingeschreven blijf, dan betaal ik gewoon collegegeld. Daarvan kan Avans mijn minor betalen.’

Het COBEX heeft de zaak ongegrond verklaard. De student krijgt ongelijk en kan de minor dus niet volgen.  

Punt. Of had jij nog wat?

Piet

@ Gideon: sinds wanneer sponsord een gemeente de minor? Ik denk dat je de overheid bedoelt... Verder... Alle vormen van onderwijs worden 'gesponsord' dus waarom een uitzondering maken voor een minor en bijv. niet voor een avondcursus?

2014-04-28 13:09:15

Rick

Ik vind het erg jammer dat examencommissie slappe retoriek gebruikt als 'regels zijn regels' en weinig transparant is over de echte achterliggende reden: geld.

2014-04-28 10:43:33

Gideon

'Extra' schoolgeld betalen om daar een minor van te volgen klinkt leuk, tot je bedenkt dat wat een student betaald maar één tiende is van het echte bedrag. De rest wordt namelijk gesponsord door de gemeente. Die willen echt geen 10k extra uitgeven.

2014-04-27 20:36:13

a

Typische Nederlandse mentaliteit: Steek je je kop boven het maaiveld uit, dan wordt het afgehakt. Als iemand iets extra's wil doen, dan moet dat juist aangemoedigd worden. Dit kan je dus alleen doen als je doet alsof je studievertraging hebt.

2014-04-25 23:35:27

bjorn

Het is een geldkwestie. Avans krijgt dan waarschijnlijk minder geld als deze student vertraging oploopt door de minor.

2014-04-25 18:52:30

Piet

Als de student collegegeld betaald voor een half jaar, vind ik het raar dat hij niet deze minor mag volgen. Zulke gemotiveerde studenten zouden we juist meer mogen/moeten hebben!

2014-04-25 15:45:50

Meer lezen?