Student wil niet met een ander afstuderen

  Een student Integrale Veiligheid in Den Bosch wil graag alleen afstuderen en niet zoals gebruikelijk in een duo. ‘Als ik met hem moet samenwerken, ben ik huiverig voor een voorspoedig afstuderen.’

  Tijdens de zitting van het College van Beroep voor de Examens (COBEX) geeft de student aan dat hij alleen wil afstuderen. ‘De andere student heeft een heel andere houding dan ik, komt zijn afspraken niet na en is ook niet komen opdagen tijdens de afstudeervoorlichting. Als ik met hem moet samenwerken, ben ik huiverig voor een voorspoedig afstuderen’, verklaart de student.

  Geen uitzondering
  ‘De regel is dat studenten afstuderen in duo’s.’ De examencommissie van de Academie voor Veiligheid en Bestuur ziet geen redenen om voor deze student een uitzondering te maken. ‘Er zijn een aantal redenen waarop we van de regel kunnen afwijken. Onder andere bij een oneven aantal afstudeerders en bij bijzondere omstandigheden zoals iemand die door ziekte het afstuderen tijdelijk moet staken. Daar is nu geen sprake van.’

  De student heeft al een bedrijf gevonden waar hij kan afstuderen. Hij denkt dat meer kans maakt op een baan bij het bedrijf als hij daar alleen kan afstuderen. De examencommissie is het daar niet mee eens. ‘Dat is een argument dat alle studenten kunnen gebruiken.’

  Individuele beoordeling
  De student is bang dat hij een slechte beoordeling krijgt als zijn partner geen goed werk levert. Daar hoeft hij zich geen zorgen over te maken meent de examencommissie. ‘Studenten houden zelf bij wie wat heeft gedaan en hebben een aparte verdediging. Daaruit kan de examinator goed waar ieders kwaliteiten liggen.’

  ‘Na afstuderen zul je straks ook moeten samenwerken met mensen met een ander arbeidsethos’, vertelt de examencommissie. ‘Misschien moet je dan iets harder werken, maar het is zeker mogelijk.’

  Het COBEX verklaart het beroep ongegrond.

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • Belachelijk dat de opleiding nog van waarde is als er in duo’s afgestudeerd moet worden. Afstuderen moet je alleen doen. Mensen met een ander arbeitsethos worden namelijk gewoon ontslagen of krijgen nooit promotie. Een onzinargument van de commissie.

  • Nou die zullen een voorspoedige samenwerking tegemoet gaan als het zo al begint… Ik snap de problemen niet zo goed met samen afstuderen. Je houdt zelf bij wat je hebt gedaan en dit kan echt wel meer verschillen in punt dan 1 punt of 0,5.

  • Ik ben echt blij dat ik wel alleen mag afstuderen..
   De studente heeft zeker wel gelijk

  • Grappig dat ze nog wel spreken over ”uitzonderingen”, maar dat het vrijwel onmogelijk is om in zo’n ”uitzondering” terecht te komen…

  • De argumenten van de examencommissie vind ik slecht… Ze willen denk ik dat studenten (ook minder goede) niet blijven hangen… En een aparte beoordeling is taboe, je levert toch dezelfde opdracht in? Dit verschilt op het einde maar 0,5 of 1 punt.

  • Volledig eens met de vorige reacties. Het zou een ‘optie mogen zijn’, maar geen verplichting! Het lijkt me meer een kwestie van ”de helft minder tijd kwijt aan nakijken” dan dat het zo’n ”verrijking” is voor de studenten…

  • Ik begrijp ook niet waarom het een ‘must’ is om in tweetallen af te studeren. Onder het mom ‘samenwerken moet je later ook’ vind ik altijd maar zo slecht als wat. Als je later slecht presteert, wordt je normaal gewoon ontslagen.

  • Nooit begrepen waarom afstuderen in duo’s zo verplicht wordt gesteld…. Eigenlijk ronduit belachelijk dat het zelfs met afstuderen nog mogelijk is om ‘mee te liften’ op een ander. Afstuderen in duo’s zou een optie moeten zijn, individueel de regel.