Terug naar overzicht

Dierennieuws: kuikentjes op het Hervenplein

Lentekriebels op het Hervenplein in Den Bosch. Op de Avanslocatie zijn twee ganzenkuikentjes uit hun ei gekropen.

De twee kuikentjes zijn donderdagnacht uit hun ei gekropen en waggelen nu met pa en ma over het Hervenplein. Het vrouwtje, van een setje Canadese ganzen, besloot in april haar nest te maken in de hoek van de kleinste vijver, direct achter de achterdeur. In het nest in de vijver liggen nog twee eitjes, maar moedergans kijkt daar niet meer naar om.

Waarschuwingsborden
Knuffelen en kroelen met de kleintjes is er niet bij. Vader gans let goed op zijn kroost. ‘Als je dichtbij komt begint vader te sissen en kwaken’, vertelt  conciërge Tim van der Steen. Om studenten en automobilisten te waarschuwen zijn er waarschuwingsborden opgehangen. ‘Met dit slechte weer zijn er weinig mensen buiten, maar als het zonnetje straks weer schijnt moeten studenten wel opletten. Als je niet oplet, vliegt vadergans je echt aan. ’

‘We laten de natuur zijn beloop gaan’, vertelt van der Steen. ‘Ze zwemmen al in de grote vijver en waggelen door het gras. Daar is genoeg eten voor ze te vinden.’

Net over de vijver
Volgend jaar zal de gans toch op zoek moeten naar een andere broedplek. Van der Steen: ‘Het was leuk voor een jaar, maar volgend jaar leggen we toch maar even een net over de vijver.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?