Terug naar overzicht

Drie dagen leven zonder mobiel

Drie dagen lang niet gebeld worden, geen handige apps en geen WhatsApp; de grootste nachtmerrie van veel studenten. Drie studenten Advanced Business Creation (ABC) in Den Bosch namen de proef op de som. Kan je overleven zonder je telefoon?

Het mobieltje van eerstejaarsstudenten Pleun van den Biggelaar, Frédérique Willard en Marthijn Broeken werd veilig opgeborgen in een kluis op Avans. Drie dagen lang konden ze geen gebruik maken van hun telefoon. ‘Ikzelf vond het wel spannend maar had er niet zoveel moeite mee’, vertelt Marthijn. Pleun had er volgens hem meer moeite mee. ‘Die vroeg zich een paar dagen van tevoren af of we het wel moesten doen.’

Afgesloten van de wereld
In het onderzoek willen ze erachter komen hoe afhankelijk ze zijn van hun mobiel. Alles wat ze beleefden hielden ze bij in een logboek. ‘Geen WhatsApp, dat bleek het grootste probleem’, aldus Marthijn. ‘Je hebt geen idee wat de rest van de wereld aan het doen is.’

Ook anderen gemakken werden gemist. Een dagje Amsterdam was even wennen voor Marthijn. ‘Even een foto maken in het museum gaat niet. Ook de tram pakken is ineens heel anders. Normaal kijk ik op m’n telefoon, nu moest ik opeens naar de borden kijken om de juiste tram te vinden.’

Geen hondje van je mobiel
Toch is de student behoorlijk positief over zijn mobiel-loze dagen. ‘Je ziet meer en je hoort meer zonder telefoon’, vertelt Marthijn. ‘Je bent geen hondje meer van je mobiel. Het lijkt wel of dat ding de baas over je leven is.’

Sociale interactie
‘Ineens valt het op hoeveel mobieltjes de sociale interactie verstoren’, zegt Marthijn. ‘Ik zat te eten met m’n vader. Die keek op z’n telefoon naar Facebook. Ineens stoor je je daaraan terwijl je voorheen hetzelfde deed.’

Vierhonderd Whatsappjes, dertig mailtjes en een aantal Facebookmeldingen waren wat Marthijn zag toen de telefoon na drie dagen weer aanging. ‘Nee, geen gemiste oproepen. Bellen doe ik bijna nooit.’

Punt. Of had jij nog wat?

Jerommeke

Ik heb nog nooit een mobieltje gehad noch heb ik thuis internet. Soms naar de bieb. (....nu op de computer van mijn hotel)

2014-09-05 11:55:02

KeesP

Een jaar dat is pas een uitdaging,.. http://www.parool.nl/parool/nl/4/AMSTERDAM/article/detail/3514531/2013/09/23/Student-Bram-van-Montfoort-26-leefde-jaar-lang-offline.dhtml

2014-05-14 13:27:59

pfff

Bedenk wel dat 400 berichten niet zoveel is als je in een aantal whatsapp groepen zit. Zelf heb ik overigens de keuze gemaakt om geen facebook app op mijn telefoon te gebruiken. Af en toe eens een keer op de computer kijken en dan kan ik het makkelij

2014-05-14 11:45:56

Rob

Nou nou, wat een spectaculair en verrassend experiment! Oh nee wacht, het is saai en voorspelbaar. Men bepaalt zelf in hoeverre men sociaal interactief is. Je moet niet een berichtje op je telefoon lezen, maar men doet het wel, en daar zit het manco.

2014-05-14 09:00:15

Moh Bil

In het artikel wordt er niet overgesproken, maar het is met een omweg mogelijk whatsapp op een PC te lezen en te sturen. Voor Facebook ook zo. Of mag je ook niet via een PC contacten onderhouden?

2014-05-13 14:16:12

jopie popie

Damn, die marthijn is populair, ik zou zeker geen 400 berichten hebben na 3 dagen hoor. Ik denk dat zijn 'vrienden' niet zonder telefoon kunnen

2014-05-13 13:24:04

willy wortel

Dat zou mij met gemak lukken! ik heb nog een huistelefoon om mijn sociale contacten te onderhouden geplaatst via Iphone

2014-05-13 12:40:16

Meer lezen?