Terug naar overzicht

‘Leeftijdsgrens alcohol heeft weinig effect’

De verhoging van de leeftijdsgrens op alcohol naar 18 jaar heeft weinig effect. Dat zeggen eerstejaarsstudenten Advanced Business Creation (ABC) in Den Bosch die onderzoek deden naar de leeftijdsgrens. ‘Jongeren drinken nog net zo veel, of zelfs meer’

Voor het vak ‘kenniskring’ onderzocht de groep ABC’ers de verhoging van de leeftijdsgrens op alcohol. ‘We wilden weten of het werkt en of het nageleefd wordt’, aldus student Ilse Lazaroms (19). ‘We hebben in onze groep iemand die 17 is. Die mocht vorig jaar nog drinken en nu niet meer’, vertelt Anouk Grandia (18).

Proef op de som
De 17-jarige groepsgenoot trok eropuit om te onderzoeken waar ze nog alcohol kon krijgen. Bioscopen en kroegen waren geen probleem. Alleen bij de supermarkt en de slijter zat de kassajuffrouw op te letten en kreeg de student geen alcohol mee. ‘We kwamen erachter dat de regels bijna nergens worden nageleefd’, vertelt Anouk. ‘Dat vonden we wel erg opvallend. Het is de wet, die moet toch gewoon worden nageleefd.’

Overgangsregeling
Volgens de studenten had er een overgangsregeling moeten komen voor 16- en 17-jarigen. Ilse: ‘Zo’n regel moet even de tijd krijgen. In Amerika is de leeftijdsgrens in 1988 verhoogd naar 21 jaar. Daar duurde het ook even, maar nu is het normaal dat je daar onder de 21 jaar niet mag drinken.’

Punt. Of had jij nog wat?

Inti Mansour

Bewustwording over het gevolgen van alcohol (ook door ouders) was als oplossing gepresenteerd bij dit onderzoek!

2014-08-26 15:28:35

Luc

Er wordt gesproken alsof het raar is dat je als 17 jarige drank kunt kopen terwijl toen de leeftijdgrens 16 was kon je gewoon als 14 jarige drank kopen (in ieder geval toen ik 14 was). Ik denk dat deze regeling op die leeftijdsgroep meer effect heeft

2014-07-18 10:39:50

Luc

Zelfs met een overgangsregeling zijn er de eerste 2 jaar problemen. Denk maar aan mensen die nu 16 zijn en dan hadden mogen drinken terwijl vriendjes en vriendinnetjes die 15 zijn moeten wachten tot hun 18de.

2014-07-18 10:39:26

Meer lezen?