Terug naar overzicht

‘Zeurpieten’ in kaart gebracht

Waar wordt er ‘gezeurd’ over #zwartepiet? Vierdejaarsstudenten Communication & Multimedia Design uit Den Bosch brachten de zwartepietendiscussie in beeld.

Elke tien minuten worden de laatste tweets met daarin de hashtag ‘zwartepiet’ opgehaald en in een database geplaatst. De locatie van de tweets wordt bepaald door de opgegeven woonplaats van de twitteraar. Op zeurpietjes.com is te zien waar er het meest gesproken wordt over Zwarte Piet.

zeurpietjes-max

Databeleving
Mitch Lamers en Kevin van den Heuvel volgden vorig jaar de minor Databeleving. Onlangs bedachten ze de website. ‘We vinden het een interessante discussie’, vertelt Mitch Lamers. ‘Hiermee willen we in beeld brengen waar de discussie plaatsvindt. Is dat voornamelijk in de Randstad of juist meer op andere plekken?’

De studenten zijn de site nog aan het verbeteren. Zo willen ze graag dat de stipjes op de kaart ook het sentiment van de tweet weergeeft. Is iemand positief of negatief over Zwarte Piet? Ze hebben overigens zelf geen mening over of Piet nou wel of niet zwart mag zijn. ‘Wij vinden wel dat Nederlanders niet zo moeten zeuren over Zwarte Piet. Of dit nu tegen of voor is maakt ons niets uit.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?