Terug naar overzicht

Avansstudent doet mee aan WK-schaatsen

Het wereldkampioenschap schaatsen voor studenten gaat donderdag van start in Kazachstan. Feiko Bierman, student Advanced Business Creation in Den Bosch, zal daar in Nederland vertegenwoordigen op onder andere de 5 kilometer. Punt vroeg hem naar zijn schaatsavontuur.

‘Tijdens het WK zal ik de 5 kilometer, de ploegenachtervolging en de massastart rijden. Of daarna nog aan de 10 kilometer toe kom is nog de vraag. Het WK duurt vier dagen en de meeste races vinden plaats in de eerste twee dagen. De 10 kilometer vindt tijdens de derde en vierde dag van het WK plaats. Behalve dat ik waarschijnlijk flink uitgeput zal zijn na zoveel schaatsactie is er een tijdsverschil van vijf uur. Bovendien ligt de schaatsbaan op 1700 meter hoogte. De omstandigheden zijn dus best pittig.’

‘Afgelopen maandag heb ik een informatiebijeenkomst bijgewoond samen met teamgenoten. Er zijn verschillende strategieën besproken er is een hoop uitgelegd door de coaches. Ook kregen we een schaatspakket: een echt schaatspak van het officiële Nederlandse team, met bijpassend trainingspak en shirtjes. Het idee dat ik een officieel schaatspak mag dragen tijdens het WK geeft zo’n kick! Hopelijk ga ik er harder van rijden.’

Hup Holland hup
‘Het Nederlands team bestaat uit zes jongens en vier meiden. Iedereen komt uit verschillende uithoeken van Nederland. De ploegenachtervolging wordt lastig. Bij dat onderdeel draait het allemaal om teamwork, maar vanwege de grote afstanden en drukke schema’s hebben we weinig samen kunnen trainen. Gelukkig zijn we al een aantal dagen voor aanvang van het WK in Almaty. Dus we hebben nog even de tijd om goed op elkaar in te spelen. Bij de lange afstanden is de concurrentie niet zo heel groot. Ik maak daar een goede kans en hoop toch wel op een plekje in de top 10.’

Studieresultaten
‘Je kwalificeren voor het WK-schaatsen voor studenten is heel anders dan je kwalificeren voor het WK met de echte grote jongens. Voor het studenten-WK in Kazachstan stond er een oproep op schaatsen.nl, dat is dé site voor schaatsers. Ik heb naast een motivatiebrief ook mijn laatst behaalde studieresultaten opgestuurd om te bewijzen dat ik een student ben. Deelname hangt gelukkig niet af van je studieresultaten, anders had ik vast niet mee gemogen. De reis- en deelnamekosten zijn deels voor eigen rekening, maar ik heb het er maar al te graag voor over.’

Schaatsgek
‘Ik ben van kleins af aan al gek geweest op schaatsen. Als jochie van zes jaar stond ik al geregeld op de ijsbaan en dat werd steeds vaker en vaker. In de vakanties ging ik vaak samen met andere kinderen en een leraar het ijs op om samen te oefenen. Dat beviel zo goed dat ik besloot een keer per week te gaan trainen. Nu zijn dat drie trainingen per week geworden en daarbij rijd ik al zo’n vijf à zes jaar wedstrijden in het weekend op hoog niveau. Het harde werken en veel trainen heeft me nu een topsporterstatus bezorgd.’

‘Sinds dit jaar hoor ik bij de senioren en mag ik meedoen met de grote jongens. Ik heb geprobeerd om me te kwalificeren voor het Nederlands kampioenschap. Dat is dit jaar niet gelukt, maar ik ga het volgend jaar zeker weten weer proberen. Voor nu ga ik me helemaal focussen op het WK mijn uiterste best doen om Nederland goed te presenteren. Dit is écht een unieke ervaring en ik heb er ontzettend veel zin in. Wie kan nou zeggen dat hij geschaatst heeft in Kazachstan?!’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?