Terug naar overzicht

Gaat Avans knallend het jaar uit: ja of nee?

Elk jaar wordt er tijdens de jaarwisseling weer geklaagd over de overlast en de gevaren van vuurwerk. Hilversum is de eerste grote gemeente met een vuurwerkverbod. Moet er overal in Nederland een verbod komen? 

Mart Krusemann, derdejaarsstudent Bouwkunde
‘Vuurwerk is erg slecht voor het milieu. Als je even niet oppast kan het goed mis gaan, maar een verbod vind ik niet nodig. Oud en nieuw is een traditie en vuurwerk hoort daar bij. Een verbod op illegaal vuurwerk kan ik nog wel begrijpen. Dat de tijden worden aangepast waarin je mag afsteken ook, maar de jaarwisseling is geen jaarwisseling zonder een paar flinke knallen.’

Mark Bosch, eerstejaarsstudent Bedrijfseconomie
‘Over een verbod op vuurwerk overdag afsteken hoor je mij niet klagen. Overdag vuurwerk gooien vind ik zonde het zijn dan vaak alleen knallen en daar zie ik het nut niet van in. ’s Avonds kan het wel een mooi gezicht zijn. Maar op oudejaarsavond ga ik toch vaak op stap met mijn vrienden en als ik dan in de kroeg sta, krijg ik er toch niets van mee. Ook dat zou ik dus wel kunnen missen.’

Gohar Sadoyan, eerstejaarsstudent Bedrijfskunde MER
‘Zonder vuurwerk geen oud en nieuw. Ik begrijp het als er een verbod komt op het afsteken van vuurwerk overdag. Maar vanaf negen uur s ’avonds zou het echt wel moeten kunnen. Als de klok twaalf uur slaat op oudjaarsavond hoort het vuurwerk gewoon de lucht in te vliegen.’

Ozan Bayrak, eerstejaarsstudent Informatica
‘Mij maakt het niks uit of er een verbod komt of niet. Vuurwerk maakt niet mijn oud en nieuw. Voor veel mensen hoort het wel bij de traditie van het nieuwe jaar inluiden, maar voor mij is samen zijn met vrienden en familie al genoeg. Er zou van mij trouwens wél een verbod mogen komen op het plaatsen van internetvideo’s waar mensen van die gevaarlijke vuurwerkstunts uitvoeren. Het kan mensen op riskante ideeën brengen.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?