Terug naar overzicht

‘Studenten moeten meer betalen voor nachttrein’

Brabantse nachttreinen verdwijnen na 2015, omdat ze niet meer betaalbaar zijn voor de provincie en gemeentes. Jonge Democraten Brabant, de jongerenafdeling van D66, wil dat het Nachtnet blijft en heeft daarom voorgesteld dat studenten meer moeten betalen voor ritjes met het Nachtnetwerk van de NS.

In het weekend rijdt er ieder uur een nachttrein tussen Utrecht en Eindhoven, tussen Rotterdam en Eindhoven en een pendel tussen Tilburg en Den Bosch.Het provinciebestuur liet afgelopen week weten dat de kosten voor de provincie 35 euro per reiziger zijn. De provincie Brabant en de gemeentes Breda, Den Bosch, Tilburg, Eindhoven en Dordrecht subsidiëren deze nachttreinen en dit vinden dat bedrag te hoog. In 2012 is al eerder gedreigd om de financiering voor de nachttreinen in Brabant te stoppen als het aantal reizigers na 2.00 uur niet zou toenemen.

Studenten en horeca moeten de rekening delen
Om ervoor te zorgen dat de nachttreinen ook in 2016 blijven rijden zijn de Jonge Democraten nu met een aantal voorstellen gekomen. De meeste jongeren reizen dankzij hun Ov-jaarkaart gratis of met korting. De jonge D66’ers vinden dat studenten qua openbaar vervoer al genoeg gebruik kunnen maken van overheidssubsidie en dat ze daarom wel iets meer kunnen bijdragen aan een kaartje voor de nachttrein.

Tevens vindt de jongerenafdeling dat horeca, toeristische trekpleisters en andere culturele attracties in Brabant profiteren van het Nachtnetwerk en dat ook zij daarom verplicht een bijdrage moeten leveren.

‘Lekker makkelijk’
Maken Avansstudenten überhaupt gebruik van het Nachtnetwerk van de NS en zijn ze bereid om er extra voor te betalen? Veel studenten op de Hogeschoollaan in Breda blijken niet eens te weten dat de nachttreinen bestaan. Lisanne wel en  zij vindt het erg jammer als de treinnachtrein zou verdwijnen. ‘Ik maak er elke maand wel een keer gebruik van, het is lekker makkelijk. Maar als het echt veel meer geld gaat kosten hoeft het niet meer van mij. Een verhoging van 5 euro is nog te doen, maar meer heb ik het er niet voor over. Dan neem ik gewoon de auto.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?