Terug naar overzicht

‘De beste ideeën komen altijd van studenten’

Tientallen studenten van Avans en andere instellingen lopen stage bij de stichting de innovatiestudio DOON (voormalige Jamfabriek) in Den Bosch. Ondernemerschap, creativiteit en eigen verantwoordelijkheid staan centraal.

De voor de studenten gereserveerde ruimte in de Gruyterfabriek in Den Bosch is optimaal ingericht om de creativiteit en de sfeer te bevorderen. Een aantal grote vergadertafels, wat relaxbankjes en muren vol met ideeën op post-it’s zorgen voor een creatieve, Google-achtige werkomgeving.

‘Wij geloven dat “leerlingen” de nieuwe “meesters” zijn’, vertelt oprichter Benjo van den Boogaard. ‘Jonge ondernemende talenten helpen bij Studio DOON organisaties om hun successen te realiseren.’

Foto: Bas Buiting

Van den Boogaard werkte jarenlang voor grote bedrijven zoals KPN, Connexxion en diverse zorginstellingen aan vernieuwingsprojecten. ‘Ik maakte toen ook al dankbaar gebruik van studenten. De beste, meest mooie ideeën komen altijd van de nieuwe generaties.’ De energie van de studenten is voor Van den Boogaard onbetaalbaar. ‘Iedere avond kom ik met meer energie thuis, dan toen ik ’s ochtends vertrok.’

Multidiciplinaire teams
Bedrijven melden zich bij Studio DOON met vragen. Bijvoorbeeld een bedrijf dat lokale versproducten aan lokale consumenten wil aanbieden. De studenten storten zich in multidisciplinaire teams op de vraag van het bedrijf en bedenken innovatieve oplossingen en concepten.

Foto: Bas Buiting

Eigen verantwoordelijkheid
Derdejaarsstudent Commerciële Economie (CE) in Den Bosch, Kuba Lewicki loopt stage bij Studio DOON. ‘Wat me hier aan trok was het innovatieve, het direct samenwerken met opdrachtgevers en de grote verantwoordelijkheid die je krijgt.’ Met een stage die misschien niet direct voor de hand ligt voor een CE-student, wil hij zich later onderscheiden. ‘Hoe onderscheid je jezelf als je straks op de arbeidsmarkt komt? Ik doe dat met deze creatieve en innovatieve stage. De veelzijdigheid van zo’n werkgever kan bij elk bedrijf een toegevoegde waarde zijn. Lekker hands on, niet alleen maar achter je bureau zitten.’

Aanjager Van den Boogaard springt met Studio DOON in het gat dat opleidingen volgens hem laten vallen. ‘Onderwijs is in belangrijke mate gericht op het ontwikkelen van kennis. Wie ben ik als student en waar ligt mijn kracht, daar is minder aandacht voor. Hier gaat iedereen vanuit zijn eigen kracht aan de slag.’

‘Talent zit niet op één school.’

De meeste stagiaires van Studio DOON lopen stage in de verdiepingsfase. Maar ook afgestudeerden en school-uitvallers hebben de mogelijkheid om aan de slag te gaan bij Studio DOON. Ook de school maakt niet uit: Avans, Fontys, NHTV, iedereen is welkom. Van den Boogaard: ‘Bij voorkeur zoeken we mensen waar het ondernemerschap al in zit. Ik zit niet vast een studierichting of een soort student. Talent zit niet op één school.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?