Terug naar overzicht

Huisregels social media Avans veranderd in ‘tips’

Na een stroom aan negatieve berichtgeving over de social media huisregels van Avans in 2013, zijn de huisregels voor studenten nu veranderd in ‘tips’.

‘Als student en aankomend professional is je online reputatie van belang. Velen van jullie zijn al op de hoogte van do’s en dont’s op sociale media. Toch geven we jullie nog graag wat tips’, schrijft Avans in een lijst van zeven tips.

Negatieve berichten
In de zomer van 2013 volgde een stroom aan negatieve berichten over de huisregels van Avans. De huisregels wekte de indruk dat Avans niet wilde dat via sociale media negatieve berichten over de school naar buiten werden gebracht.

Volgens Avans werden de huisregels anders geïnterpreteerd. Met de nieuwe tips wil de hogeschool dat voorkomen. ‘Het staat studenten vrij om social media te gebruiken. We vinden het wel belangrijk om ze bepaalde tips mee te geven’, aldus een woordvoerder.

‘Spreekt voor zich’
Eerstejaarsstudent Human Resource Management Susanne vindt social media tips vaak uitgekauwd. ‘Echt nuttig vind ik ze niet. Het is je eigen keuze wat je op social media zet. Gelukkig ken ik niemand waarbij social media-gebruik slecht heeft uitgepakt.’ Minorstudent Hilde heeft de regels nog niet gezien. ‘Dat soort tips spreken vaak voor zich. Het lijkt me slimmer om workshops over social media gebruik te organiseren. Tips lees je al gauw overheen.’

Beleid medewerkers
Voor medewerkers van Avans is er een apart mediabeleid gemaakt. Daarin staan richtlijnen over hoe om te gaan met de pers en ook tips voor social media gebruik. ‘Het digitale gedrag wijkt niet af van het gedrag in het dagelijkse leven’, staat er te lezen in het document.  ‘Sociale omgangsvormen die offline gelden, gelden ook online. Uitgangspunt is dat iedereen respectvol met elkaar omgaat.’

Punt. Of had jij nog wat?

Wies Vissers

Avans Flow biedt op 5 maart 2015 een lezing aan in Den Bosch. Leer hoe social media je rust geven in plaats van onrust. En hoe je social media op een sociale manier gebruikt. Flow.avans.nl

2015-01-06 14:46:58

Joep Hermsen

Ik kan me deze discussie van 2013 nog goed herinerren. Maar als jullie er 1,5 jr over doen om tot 7 tips te komen ben ik bang dat ook hier iets goed mis gaat!

2015-01-05 14:54:45

Meer lezen?