Terug naar overzicht

Student bouwt ’tuinhuisjes’ in Mexico

Voor twee vrije studiepunten naar Mexico gaan om daar huizen te bouwen voor arme mensen? De tweedejaars Bouwkundestudent Judith de Waal gaat het doen. Na haar tentamens vertrekt ze naar El Panteón om zich daar een week lang voor HomePlan in te zetten: ‘Voor ons zijn het net tuinhuisjes’.

‘Door een sponsor van mijn hockeyteam ben ik op het idee gekomen om me in te zetten voor HomePlan in Mexico. De sponsor vertelde me over zijn ervaringen van eerdere bouwreizen. Ik was meteen enthousiast. Normaal gesproken zijn dat soort bouwreizen niet bedoeld voor studenten, maar aangezien ik een student Bouwkunde ben én zelf het geld inzamel voor mijn reis wilden ze wel een uitzondering maken. Ik zit al tegen de 1.000 euro aan dankzij een aantal gulle donaties.’

Veel netwerken
‘Woensdag hebben we een bijeenkomst voor alle veertien mensen die eind deze maand mee gaan. De andere dertien zijn allemaal werkzaam in de bouw. Sommigen hebben een architectenbureau, een eigen klusjesbedrijf of zijn bouwvakker. Deze reis ben ik dan ook van plan om veel te netwerken. Misschien hou ik er wel een te gekke stage aan over! En natuurlijk hoop ik me verder te ontwikkelen en nieuwe ervaringen op te doen. Omdat ik direct na mijn tentamens op het vliegtuig stap en een week weg blijf, mis ik wel een week school. Om hiervoor toestemming te krijgen heb ik de examencommissie mijn plan van aanpak moeten presenteren. Gelukkig heb ik ze weten te overtuigen. Ik hoop dat ik door deze bouwreis mijn twee vrije studiepunten weet binnen te slepen.’

‘In El Panteón in de provincie Otzolotepec ga ik aan de slag gaan voor HomePlan. Het ligt zo’n drie á vier uur rijden met de bus van Mexico City. Waar we verblijven weten we nog niet, dat wordt pas kort van te voren bekend gemaakt vanwege onze veiligheid. Mexico is niet het veiligste land voor veertien ‘rijke’ Nederlanders.

Tuinhuisjes
Per tweetal werk je aan één huis. Elk huis wordt als een pakket geleverd dat we in elkaar moeten zetten. Voor ons zijn het net kleine en simpele tuinhuisjes, maar voor Mexicaanse mensen maakt zo’n ‘tuinhuisje’ een wereld van verschil. We krijgen per huis tien Mexicaanse Bouwkundestudenten toegewezen die ons helpen. Ik heb al meerdere goede verhalen gehoord over de samenwerking tussen HomePlan en de studenten. Ik kijk er daarom ook erg naar uit om met hen op te trekken.’

Judith houdt tijdens haar reis een blog bij waar ze dagelijks berichten zal plaatsen over haar avonturen in Mexico.  Het is mogelijk om haar een handje te helpen en donatie te doen, of een deel van een huis te ‘kopen’. Een dak kost bijvoorbeeld 300 euro. Stort je bijdrage op NL 35 RABO 0188953000 ovv Mexico Judith de waal.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?