Terug naar overzicht

Avansmedewerker beschildert containers in Syrië

Ondanks een negatief reisadvies tóch naar de grens van Syrië reizen. Esther van Ham, coördinator en projectmanager bij het lectoraat Duurzame Bedrijfsvoering van Avans, raapte haar verfkwasten bijeen en beschilderde in Turkije schoolcontainers voor een vluchtelingenkamp.

Het vluchtelingenkamp in het Syrische Bab as Salaam telt 5000 kinderen die voor de oorlog gevlucht zijn. Door de komst van de schoolcontainers kunnen 1200 kinderen in beurten naar school. ‘Onderwijs is van levensbelang voor deze kinderen. De meeste van hen zijn familieleden kwijtgeraakt en getraumatiseerd door het oorlogsgeweld. Ik heb verhalen van kinderen gehoord, waar ik het er nog steeds ijskoud van krijg. Vaak hebben ze zóveel gezien ze hun eigen achternaam niet eens meer weten. Ze zien alleen nog maar grauwe kleuren.’

Op eerste kerstdag kreeg van Ham een telefoontje van de hulporganisatie Ash-Sham Care. Deze organisatie bekommerd zich onder andere over kinderen in noodsituaties. Bergamin had schoolcontainers laten maken voor een vluchtelingenkamp in het Syrische Bab as Salaam, maar ze hadden nog een likje verf nodig. ‘Tijd om er goed over na te denken had ik niet’, vertelt van Ham. ‘Ik moest meteen beslissen, want de containers waren al onderweg naar de werkplaats in Gaziantep, Turkije.’

esther_max

Kinderboeken
Esther heeft naast haar functie als coördinator en projectmanager bij Avans ook een eigen uitgeverij: De Droomvallei. Op deze manier kwam ze in contact met de hulporganisatie. Ze schrijft en illustreert een vierdelige kinderboekenserie over én voor kinderen die in een vluchtelingenkamp wonen. ‘Mijn illustraties vielen zó in de smaak dat ik gevraagd werd om de containers te beschilderen.’

verfcontainer_max

Syrische schoonheden
Van Ham begon direct met ontwerpen. ‘Ik was nog nooit in Syrië geweest dus ik ben eerst gaan Googelen. Op alle foto’s stonden ingestorte gebouwen en puin afgebeeld.’ Daarom besloot de illustrator de Syrische Unesco erfgoedlijst te gebruiken voor haar ontwerpen. Het is een lijst van waardevolle gebouwen die gevaarlopen door het oorlogsgeweld. ‘Syriërs zijn een trots volk. Ik hoop dat mijn schilderingen ze herinneren aan de schoonheden die het land kent. En ze kunnen meteen functioneren als lesmateriaal voor de kinderen.’

Elke ochtend vertrok van Ham in alle vroegte naar de werkplaats waar de containers stonden opgesteld. Samen met een aantal mensen uit het vluchtelingenkamp en andere vrijwilligers heeft ze vijf volle dagen staan schilderen. De omstandigheden waren niet altijd even prettig: ‘We maakten ontzettend lange dagen en het was soms zó koud dat de kwast in de verfpot vastvroor. Maar de dankbaarheid van de vluchtelingen en de kinderen maakte het zware werk het allemaal waard.’

Nog meer containers
De reis die Esther maakte was geheel vrijwillig. Ze heeft zelf al haar kosten zelf betaald. ‘Het geld wat anders aan mijn reis- en verblijfkosten besteed zou worden, gaat nu ook naar de kinderen. Dat geeft zo’n goed gevoel.’ Esther reist dit jaar nog een keer naar Gaziantep om te schilderen. Ash-Sham Care heeft nog 4 containers laten maken die zullen gaan functioneren als klaslokalen.

Esther zamelt geld in doormiddel van de verkoop van boeken en verfpotten. Voor elk boek dat ze verkoopt, gaat er ook een exemplaar naar de kinderen in het vluchtelingenkamp.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?