Terug naar overzicht

Duizenden reacties op achtergelaten briefje Avansstudent

Een lief briefje dat derdejaarsstudent Maatschappelijk Werk en Dienstverlening Ikram Azarfane achterliet in de trein; Het leverde de Avansstudent duizenden reacties op.

Of ze wilde spreken op conferenties, mee wilde helpen met projecten, zich in wilde zetten voor liefdadigheid of gewoon mensen die de student wilden bedanken voor haar lieve briefje; 2.000 reacties kreeg ze alleen al via Facebook binnen op het briefje dat ze eind januari achterliet in de trein. ‘Superlief al die reacties. Mooi om te zien dat mensen hetzelfde denken als ik.’

‘Wees trots op jezelf’
Eind januari liet Ikram een handgeschreven briefje achter in de trein. ‘Zet voor nu maar even alle stress opzij, wees trots op jezelf. Glimlach nu maar, al is het maar voor even’, stond er onder andere te lezen in het briefje. Een jongerenwerker vond het briefje en plaatste het op Twitter. Bijna 1.500 keer werd zijn bericht gedeeld.

Mensen verbinden
De 21-jarige Ikram laat al sinds haar zeventiende dit soort briefjes achter in de trein. Maar nog nooit ontving ze zoveel reacties. ‘Dat is ook niet het doel van de briefjes’, vertelt ze. ‘Met de briefjes wil ik mensen aandacht geven en verbinden. Ik weet niet wie ze leest en dat wil ik meestal ook niet weten. Eigenlijk wilde ik ook niet reageren op degene die nu het briefje gevonden had, maar ik kon er niet om heen. Ik wilde al die mensen die zo lief reageerden bedanken.’

‘Het is heel bijzonder dat zoveel mensen die ik niet ken, me in vertrouwen nemen. Sommigen delen zelfs hele levensverhalen met me.’ Ook op de Academie voor Sociale Studies in Den Bosch kreeg ze veel reacties. ‘Van docenten die ik ken die me vroegen hier vooral mee door te gaan, tot bemoedigende mailtjes van docenten die ik niet ken.’
Jammer vond ze het dat ze gevraagd werd om te reageren op de aanslagen in Parijs. ‘Het is jammer dat die link gelegd wordt omdat ik ook moslim ben. Daar was het briefje niet voor bedoeld.’

Geen tijd voor lezingen
Verschillende tv-programma’s vroegen de student om haar verhaal te doen, maar die wees ze af. Ook op de vele verzoeken voor lezingen kon ze helaas niet ingaan. ‘Op dit moment heb ik het erg druk met mijn stage. Misschien doe ik het wel als het wat rustiger is.’

Punt. Of had jij nog wat?

anon

Ik kan dat prima hebben, maar vind het onzin. En gelukkig dat niet iedereen zo'n briefje schrijft. Maar kan jij het niet hebben als ik zoiets zeg? Ga er dan ook niet op reageren, zal je goed doen.

2015-02-23 10:06:49

Iedereen

Ja, iedereen kan zo een brief schrijven, maar of iedereen doet is een ander verhaal. Kan je het niet hebben dat ze wordt uitgenodigd, misschien moet je ook zo een briefje proberen te schrijven zal je goed doen.

2015-02-21 00:16:20

anon

Hoezo al die uitnodigingen voor conferenties en lezingen? Of om ' haar verhaal' te doen op tv? Welk verhaal dan? Iedereen kan wel zo'n briefje schrijven, nodig je die ook maar meteen uit dan.

2015-02-19 13:36:42

Meer lezen?