Terug naar overzicht

Drie genomineerden JHS scriptieprijs 2015

Drie studenten van de Juridische Hogeschool Avans-Fontys maken kans op de JHS scriptieprijs 2015. De genomineerden zijn Nick Tops, Joyce Damstra en Stella van Gennip.

De scriptieprijs van de Juridische Hogeschool wordt jaarlijks uitgereikt aan de beste scriptie van het voorgaande jaar. De winnaar ontvangt een bedrag van 1.000 euro.

Stella van Gennip

Milieueisen in het bestemmingsplan
De scriptie van Stella gaat in op de vraag of het mogelijk is om milieukwaliteitseisen op te nemen in bestemmingsplannen en hoe dit doelmatig en effectief kan gebeuren. ‘Ik ben op zoek gegaan naar de grenzen en beperkingen van het bestemmingsplan met betrekking tot milieu en duurzaamheid. De focus ligt hierbij op milieuambities van de gemeente. Bijvoorbeeld een gemeente die graag groene daken wil realiseren in een nieuwbouwproject. Kunnen zij de aanleg van groene daken dwingend voorschrijven in het bestemmingsplan? Vaak blijkt dat je met slimme regels via het bestemmingsplan veel kan bereiken op het gebied van milieu.’

De ideeën van Stella zijn tot nu toe nog niet in de praktijk toegepast. ‘Ik denk dat dit komt door de angst van gemeenten om iets op te nemen in een bestemmingsplan wat niet ruimtelijk relevant is. Dat is jammer, want de grenzen van het bestemmingsplan worden hierdoor niet opgezocht, terwijl dit echt wat kan opleveren op milieugebied. Gemeenten moeten gewoon wat meer lef tonen.’

Joyce DamstraWet Werk en Zekerheid
Joyce Damstra dook voor haar scriptie in het wetsvoorstel Werk en Zekerheid. Daarbij is de flexwet en het ontslagrecht hervormd. Het Bernhoven Ziekenhuis wilde weten hoe de personeelsafdeling het beste op de nieuwe wet kan inspelen. Joyce: ‘De werkwijze van de afdeling P&O van Bernhoven is onder andere gebaseerd op een aantal van deze hervormingen. In de scriptie heb ik onderzocht op welke punten hervormingen nodig zijn en worden aanbevelingen gegeven om de nieuwe regels op “een mensgerichte wijze” door te voeren.’

Nick Tops

‘Battle of forms’
Wanneer twee partijen verwijzen naar hun algemene voorwaarden en het onduidelijk is wiens algemene voorwaarden van toepassing zijn, spreek je van een battle of forms. Nick Tops stortte zich voor zijn scriptie namens Schippers Europe B.V.  in deze papierstrijd.

‘Ik wilde graag weten welke aanbevelingen het bedrijf ter versteviging van haar juridische positie in de inkoopfase kan doen. Schippers kan aan de hand van mijn scriptie een battle of forms voorkomen, genezen, dan wel erop anticiperen: haar juridische positie in de inkoopfase is hiermee verstevigd.’ Nick ziet de nominatie op zich al als een mooie prestatie. ‘Ik heb met veel plezier en energie gewerkt aan mijn scriptie en ik zie de nominatie als een pluim op mijn werk.’

De JHS scriptieprijs 2015 wordt uitgereikt na afloop van de Maaskantlezing op 27 maart in Tilburg. In 2014 won Ilse Ultee de prijs met haar scriptie over lesbisch ouderschap.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?