Terug naar overzicht

Romeo & Julia: modern, maar gekunsteld

Romeo en Julia zijn al eeuwenlang het symbool voor de onvoorwaardelijke liefde. De moderne versie van het Zuidelijk Toneel ging donderdag in première in Tilburg.

Het verhaal van Romeo (Sanne den Hartogh) en Julia (An Hackselmans) kennen we wel. Ondanks de haatgevoelens tussen beide families raken ze verliefd. Romeo heeft geen angst voor de liefde. Hij stort zich er volledig en zonder er over na te denken volledig in. Julia legt de lat hoog. Ze wil iemand met een boeiend leven, die in Verona woont, hart en ziel voor haar geeft en een gezin met haar wil stichten.

Moderne Julia
Regisseur Lucas de Man onderzocht voor de voorstelling Romeo & Julia hoe de twintigers en dertigers van nu denken over de liefde. Avansstudenten bundelden de uitkomsten in de kaart van de liefde. Een aantal elementen uit het onderzoek is terug te zien in de voorstelling. Zo is Julia advocate. De huwelijkse voorwaarden worden door haar goed onder de loep genomen voordat Romeo de eerste kus mag ontvangen. Ook stelt ze haar carrière voorop in plaats van de liefde zonder meer te achtervolgen.

Jongeren naar het theater
Alles is uit de kast getrokken om jongeren naar het theater te trekken. Het decor is indrukwekkend. Alles beweegt en dient diverse functies. Vooral de moderne versie van de bekende balkonscène waar Romeo zijn liefde uitspreekt voor Julia is een geniale vondst. Hippe gitaarmuziek van ‘rockster’ en neef van Julia, Tebaldo moet het publiek aan het dansen krijgen. De ene helft van het publiek danst vol overgave mee, terwijl de andere helft ongemakkelijk mee staat te klappen.

Gekunsteld
Toch herken je jezelf als twintiger totaal niet in de ‘moderne’ versie van het verhaal. Het blijft een oud sprookje met vetes tussen families en wollige teksten. De modernisering van Romeo & Julia is leuk, maar het voelt erg gekunsteld.

Romeo & Julia is tot en met mei te zien in theaters door het hele land.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?