Terug naar overzicht

Jesse Klaver: ‘Ik hoef niet zo nodig te regeren’

‘Wij gaan Nederland veranderen!’, riep Jesse Klaver tijdens zijn aanstelling als nieuwe fractievoorzitter van GroenLinks. Hoe? Dat kwam de oud-Avansstudent uitleggen tijdens de meet-up die zijn partij organiseerde op Avans in Den Bosch.

‘Ik geloof dat we in tien jaar veel kunnen bereiken. Een democratische energievoorziening bewerkstelligen, de marktwerking uit de zorg verdrijven en zorgen dat de bio-industrie verleden tijd wordt, bijvoorbeeld.’ Ook op Avans klinkt Jesse Klaver strijdbaar. Hij kan het echter niet alleen, zo geeft hij aan.

‘Maar ik voel dat er iets borrelt in de samenleving. Men is het wachten op de regering beu. Ik zie het aan de eigen initiatieven in de zorg, aan de manier waarop we bezig zijn met duurzaamheid en aan de enorme belangstelling voor een lezing van econoom Piketty.’ Hij vervolgt: ‘En als we met velen zijn en we houden vol, dan kan het onmogelijke mogelijk gemaakt worden.’

Idealen
Zijn oproep tot verandering valt goed bij de studenten, docenten en andere geïnteresseerden die naar Avans kwamen om Klaver te horen spreken. Als een toehoorder haar zorg uitspreekt over ‘niet nagekomen verkiezingsbeloftes’ en hoe dat afbreuk doet aan het democratische systeem, wordt er luid geapplaudisseerd.

Klaver benadrukt dat hij niet iemand is die zijn idealen opzij zet als de macht lonkt. ‘Ik heb een tomeloze ambitie en hoop op een goede verkiezingsuitslag maar regeren is voor mij geen heilig doel.’ Hij vindt: ‘Je hoeft niet per se te regeren om verandering teweeg te brengen.’ Klaver wil vooral strijden tegen ‘het economisme’. ‘Tegenwoordig wordt alles verkleind tot een financiële of economische kwestie waardoor we de waarde van dingen niet meer kennen.’

JesseKlaver2-max

Bureaucratie
Een ander onderwerp dat gedurende de avond door het publiek wordt aangedragen is de bureaucratie in de zorg. Volgens Klaver moet de overheid haar burgers weer wat meer gaan vertrouwen. ‘Uit angst voor misbruik van de sociale zekerheid is er een enorme controle ontstaan, en door alle beleidsmaatregelen is het hele proces te ingewikkeld geworden. Maar de overheid hoeft niet iedereen maar als verdachte te zien.’

Advies
Op verzoek van een Avansdocent worden de laatste woorden van de avond gericht aan afstudeerders van Avans. Klavers advies? Blijf vooral bezig, ‘Ga netwerken, doe ervaring op, ga als vrijwilliger aan de slag of begin een bedrijfje. Dat is de manier om je plek te vinden. Stilzitten is funest voor je carrière!’

Punt. Of had jij nog wat?

Anon

Hij toont weer alles goed aan wat er mis is met GL. ‘Ik hoef niet zo nodig te regeren’ Leuk geprobeerd maar hij zal nooit regeren.

2015-05-28 16:33:17

Meer lezen?