Terug naar overzicht

Ventoux: over vriendschap en liefde voor de fiets

Na de gelijknamige bestseller van Bert Wagendorp is er nu de film Ventoux. De film volgt het verhaal van vier –voorheen vijf- vrienden. Na hun eindexamen besluiten ze de legendarische Mont Ventoux te beklimmen.

De eerste beklimming van de berg ontwikkeld een trauma bij de vriendengroep waardoor ze elkaar dertig jaar lang niet meer spreken of zien. De liefde voor de fiets, de liefde voor de vriendschap en de liefde voor de beeldschone Laura (Abbey Hoes) brengt de vrienden na dertig jaar weer bij elkaar. Ze besluiten weer af te reizen naar Frankrijk om de berg en het ontstane trauma nog een keer te bedwingen.

ventouxlaura-max

Jong en oud
Ventoux is opgesplitst in twee verhalen: de jonge versie van de vriendengroep en de oudere. Waar de scenes van de oudere generatie (o.a. Kasper van Kooten en Wilfried de Jong) acteurs nogal plat geacteerd zijn en niet echt spannend, is het de jonge delegatie die zorgt voor nogal wat nostalgie bij menig wielerliefhebber.

ventoux2-max

Weinig diepgaand
De kritiek van de wielerfanaten in de filmzaal komt met name op de snelheid waarmee de acteurs de berg oprijden. Maar Ventoux is ook weinig diepgaand. In vergelijking met het boek gaat het verhaal wel erg snel en worden enkele essentiële momenten snel overgeslagen. Desondanks is Ventoux een vermakelijke film over de liefde voor de fiets, vriendschap en vrouwen.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?