Terug naar overzicht

Academie voor Deeltijd oneens met kritiek private aanbieders

De Academie voor Deeltijd van Avans wil maar al te graag meedoen aan de door het ministerie van Onderwijs aangekondigde pilots en experimenten met deeltijdonderwijs. ‘Samen met andere hogescholen zien wij zeker de noodzaak in.’

Het gaat al jaren slecht met het deeltijdonderwijs in Nederland. Het aantal studenten dat kiest voor een deeltijdopleiding neemt fors af terwijl er in bepaalde branches juist vraag is naar meer hbo-opgeleiden. Het ministerie van Onderwijs wil daarom de komende jaren gaan experimenteren met flexibele opleidingen en deeltijdvouchers.

Dwarsbomen
Volgens de private aanbieders (zoals LOI en NCOI) liggen de publieke hogescholen echter dwars. Publieke hogescholen, zoals Avans, zouden de experimenten vraagfinanciering dwarsbomen. ‘Daar klopt niets van’, zegt Maarten Bremer van de Academie voor Deeltijd. ‘Een grote groep hogescholen is druk bezig met deeltijdonderwijs. Sommige hebben aparte instituten opgericht zoals Avans met de Academie voor Deeltijd, anderen regelen het per faculteit. En dan zijn er een aantal hogescholen die aangeven dat deeltijdonderwijs niet bij hen past. Maar dat de publieke hogescholen de experimenten met deeltijdonderwijs willen dwarsbomen klopt niet.’

Bremer geeft aan dat er in de zomer hard gewerkt is om de informatie vanuit het ministerie te verwerken en daar reactie op te geven. ‘Belangrijk is dat je binnen het werkveld de juiste partners zoekt, omdat een deel van de financiering van het deeltijdonderwijs daar vandaan zal moeten komen.’ Dat is een deel van de voorwaarden van het ministerie.

Techniek
De experimenten moeten plaatsvinden in de sectoren techniek, ict en zorg en welzijn. Avans gaat zich in eerste instantie richten op de techniekopleidingen. ‘Branchevereniging FME, voor technologische industrie, kan werkgevers middels fondsen helpen om bij te dragen aan de deeltijdstudie van hun medewerkers. De zorg- en welzijnsbranche wil wel, maar heeft deze fondsen niet of veel minder.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?