Terug naar overzicht

Nieuw Xplora: verschil in werkplekken en docenten dichterbij

De deuren van de nieuwe Xplora aan de Lovensdijkstraat 61 in Breda gingen maandag eindelijk open. Voor de inrichting van de vernieuwde leeromgeving werd nauw overlegd met studenten en docenten. 

De nieuwe locatie mag gezien en ervaren worden, zoveel is duidelijk. Opvallend zijn de grote werktafels. ‘Het is de bedoeling dat Techniek-studenten daar zelf robotjes bouwen of moleculen samenstellen’, zegt Ellen Simons, adjunct-directeur van het Leer- en Innovatiecentrum. De koffertjes met de spullen hiervoor zijn te leen in Xplora.

Verwarrend
Robin Schouten, tweedejaarsstudent Communication & Multimedia Design in Breda: ‘Ik vind het er heel mooi uitzien, maar de indeling is wel een beetje verwarrend. De buitenste trappen gaan namelijk een halve verdieping omhoog terwijl je met de trappen in het midden gelijk een hele verdieping hoger zit. Dat is even lastig.’

xplora-lovensdijk-max-2
Eigen plek voor docenten
Een groot verschil met de Xplora op de Hogeschoollaan is dat ook docenten er hun eigen plekje hebben. Iets waar de informatiemedewerkers van Xplora heel enthousiast over zijn. ‘Ik hoop dat we meer contact met ze krijgen. De studenten zagen we al veel, maar de docenten niet’, aldus medewerkster Janneke Mulder.
De inrichting van de Xplora van de Lovensdijkstraat is anders dan die in de hoofdgebouwen. Sandra Brocx, coördinator Gebruiksondersteuning van Xplora: ‘Op de Hogeschoollaan zien we vooral groepswerkplekken. Hier vinden studenten diverse werkplekken, waar ze samen of individueel kunnen werken.’

Grote verschillen tussen studenten
‘We hebben goed geluisterd naar de directies, medewerkers en studenten. Waar hadden de diverse gebruikers behoefte aan. En wat willen ze echt niet’, zegt Simons. ‘Je ziet grote verschillen tussen studentengroepen binnen Avans. Techniekstudenten hebben bijvoorbeeld andere wensen dan studenten van sociale studies of economische opleidingen. Dat blijkt heel duidelijk uit de klankbordgroep die we hebben bevraagd voor de Lovensdijkstraat. Zo willen ze echt geen ronde tafels, die zijn niet flexibel. Ze vinden die onpraktisch. Studenten sociale studies willen juist wel dergelijke tafels en ook loungeplekken. Die laatste hoeven dan weer niet van studenten in de economische sector. Studenten in de technieksector hebben juist behoefte aan whiteboards, maar veel minder aan schermen om zichzelf te presenteren.’

xplora-lovensdijk-max-3
Hoeveel onderzoek je vooraf ook doet, de uiteindelijke ruimte wordt toch altijd weer anders benut. Simons: ‘De treinstellen hebben we echt ingericht met als doel overlegruimte, maar we zien nu al dat groepen studenten er gaan zitten werken als groep met een laptop. De salontafel is dan bijvoorbeeld te laag. ‘We gaan de komende periode aan studenten vragen waarom ze de voorkeur hebben voor bepaalde type werkplekken. Die kennis gebruiken we voor de herinrichting van Xplora in Den Bosch en op de Hogeschoollaan in Breda. Daar willen we ook moderne werkruimtes inrichten voor studenten, docenten en het werkveld.’

Punt. Of had jij nog wat?

student

En wanneer komt de cobbenhagenlaan in Tilburg aan de beurd? Xplora is daar niet veel meer dan rijen tafels tegen elkaar. En her en der wat tafels voor vier personen.

2015-09-04 08:54:21

Meer lezen?