Terug naar overzicht

Avansstudenten mogen geen toets maken in het buitenland

Twee studenten Integrale Veiligheid in Breda willen graag een toets maken in Tanzania, waar ze nu stage lopen. De examencommissie wijst dat verzoek af, de studenten mogen de toets alleen op Avans maken.

Vanuit een zonnig Tanzania leggen de studenten via een Skype-verbinding aan het College van Beroep voor de Examens (COBEX) uit dat ze de toets graag in het buitenland willen maken. ‘In de OER staat niet dat dit niét mogelijk is. We zitten hier op de ambassade. Daar worden ook staatsexamens afgenomen, dus waarom geen Avansexamens?’

‘Geen Avanspersoneel’
De studenten willen graag het examen tijdens hun buitenlandstage maken omdat ze anders vertraging oplopen. Toch is dat geen reden voor de examencommissie om de toets op de ambassade plaats te laten vinden. ‘Het personeel op de ambassade is geen Avanspersoneel. Daar is geen controle of bijsturing.’

‘De ambassade vraagt op welke wijze het toezicht zou moeten plaatsvinden’, aldus de studenten. ‘Ze willen dus gewoon meewerken. Dit gaat de internationalisering van Avans tegen. Als we dit vooraf hadden geweten, waren we misschien niet naar het buitenland gegaan.’

De examencommissie benadrukt dat het maken van een toets in het buitenland geen gebruik is binnen Avans. ‘Zelfs de Avans School of International Studies laat toetsen in principe niet maken in het buitenland. Dat gebeurt alleen bij partnerscholen waarmee ze gezamenlijk onderwijs aanbieden.’

Geen kwestie van vertrouwen
De studenten vinden het jammer dat de examencommissie ze niet vertrouwt. ‘We vinden het vervelend dat het lijkt of we jullie integriteit en betrouwbaarheid in twijfel trekken. Dat is zeker niet zo, we nemen alleen het zekere voor het onzekere.’

Het COBEX verklaart het beroep ongegrond. De studenten zullen de toets na terugkomst moeten maken.

Punt. Of had jij nog wat?

Student.

Ach, wij mochten een tentamen nieteens in Denbosch maken (ik zit in Tilburg op school) toen we ingesneeuwd waren.. vonden ze teveel 'moeite' om te regelen, dus we moesten maar een herkansing maken...

2015-10-14 11:06:14

martin van vianen

Argumentatie van College van Beroep (nog?) niet vermeld. Genomen beslissing is fundamenteel onjuist. Staat haaks op verdere internationalisering bij Avans en trekt integriteit van ambtenaren Buitenlandse Zaken in twijfel. Provinciaalse benadering.

2015-10-14 10:40:58

Rick

N.a.v. andere reacties: is iedere student zo egocentrisch, alsof 'regels' er niet toe doen en alleen eigenbelang telt? Dit heeft niets met 'vertrouwen' te maken, maar met duidelijkheid en borging. Plus een overheid die o.b.v. regels controleert....

2015-10-14 09:25:01

K.

Triest dat alles zo inflexibel moet zijn. De examencommissie heeft gewoon geen zin om op een ''case by case'' basis te werken en beroept zich lekker op de regeltjes.

2015-10-13 23:16:40

M

Ik kan mij hier helemaal in vinden. Geniet van je buitenlandstage zou ik zeggen, toets maken kan altijd nog.

2015-10-13 21:14:35

Student

Nu ik dit weet, weet ik zeker dat ik op mijn tijd op Avans NIET naar het buitenland ga. Ik twijfelde nog, nu weet ik het zeker.

2015-10-13 14:36:55

k.

Een bejaarde voor de klas zetten geeft een hogere betrouwbaarheid dan personeel op een ambassade waar ze vaker toetsen afnemen? En wat bedoelt men met "geen controle of bijsturing"? Klinkt als een papieren werkelijkheid en dus als een drogreden.

2015-10-13 14:06:33

Meer lezen?