Terug naar overzicht

Toch zonder rekentoets naar hbo

Op havo, vmbo en mbo telt de landelijke rekentoets voorlopig niet mee voor het eindexamen. De toets werd ooit bedacht na klachten uit het hoger onderwijs over eerstejaars die geen sommen konden maken.

Eindexamenkandidaten maken de rekentoets nog veel te slecht om die dit jaar al verplicht te stellen voor een diploma, reageert de Partij van de Arbeid op een brief van het ministerie van Onderwijs over de resultaten. Vanaf dit schooljaar zou de toets echt gaan meetellen, maar dan zouden duizenden scholieren zakken.

Drie herkansingen
De bedoeling was dat ze zouden slagen als ze minstens een 4,5 voor de rekentoets haalden. Bovendien zouden ze drie herkansingen krijgen en zou de rekentoets pas in 2020 op het gewenste moeilijkheidsniveau zijn.

Maar zonder steun van de PvdA is er geen Kamermeerderheid meer voor de invoering. Waarschijnlijk gaat de toets nu pas vanaf 2020 meetellen voor het eindexamen. In de tussentijd maken scholieren hem wel, maar heeft hun cijfer geen gevolgen.

Politieke spelletjes
De rekentoets werd ooit ingevoerd na klachten van hogescholen en universiteiten dat eerstejaars de simpelste rekensommen niet konden oplossen. Directeur Ad de Graaf van de Vereniging Hogescholen reageert via Twitter teleurgesteld op de beslissing: ‘Politieke spelletjes en woorden als afrekentoets vieren hoogtij. Brrr.’

Begin dit jaar nog schreef de Vereniging Hogescholen aan de Tweede Kamer dat scholieren die de rekentoets niet halen bij sommige opleidingen niets te zoeken hebben. Wie niet foutloos kan optellen en aftrekken zou geweigerd moeten kunnen worden bij opleidingen als de pabo of verpleegkunde.

Resultaten mbo te slecht
Minister Bussemaker en staatssecretaris Dekker van Onderwijs lieten gisteren zelf al weten dat de resultaten op het mbo te slecht zijn om het cijfer in 2016 mee te laten wegen bij het eindexamen.

De MBO Raad maakt zich zorgen over de voorbereiding op het hbo. De koepelorganisatie wil aparte afspraken maken met de Vereniging Hogescholen over het rekenniveau van studenten die willen doorstuderen.

Zoals het er nu uitziet, telt de rekentoets dit schooljaar alleen mee voor het vwo-eindexamen.

Punt. Of had jij nog wat?

Henk

De grootste lulkoek om een toets af te schaffen. De verwende scholieren moeten maar eens keer gaan werken voor hun prestaties. Geen voldoende dan maar gewoon het jaar overdoen. Niet zeiken!!!!!!!!!

2015-10-08 09:48:11

Bram

Jullie lopen nu wel erg voor de muziek uit, want er is nog niks definitief besloten over het VO. Alleen voor het MBO staat nu vast dat de rekentoets wordt uitgesteld.

2015-10-07 09:35:10

Meer lezen?