Terug naar overzicht

Brabantse studenten betalen voorlopig niet voor waterzuivering

Brabantse studenten hoeven voorlopig niet te betalen voor de zuivering van afvalwater. De Delftse studentenvakbond VSSD kwam dinsdag in opstand tegen de plannen van het waterschap Delfland om de kwijtschelding voor lagere inkomens af te schaffen.

Studenten en anderen met een laag inkomen komen nu nog in aanmerking voor een kwijtschelding op de zuiveringsheffing. Bij de Brabantse waterschappen, de Dommel en Brabantse Delta, blijft de kwijtschelding voor lagere inkomens gewoon in stand.

Nog meer lenen
Het waterschap Delfland wil per januari 2016 nog maar de helft kwijtschelden en in 2017 helemaal niets meer aldus VSSD voorzitter Ivo van der Horst. Als de plannen doorgaan leidt dat ook bij veel studenten tot lastenverzwaring. ‘Ze zullen gedwongen worden om nog meer te lenen dan ze al doen, nu de basisbeurs is afgeschaft’, vertelt Van der Horst tegen het Hoger Onderwijs Persbureau. Hij verwacht dat studenten in heel Nederland er last van kunnen krijgen. ‘Insiders voorspellen dat dat andere waterschappen zullen volgen als Delfland het pad gebaand heeft.’

Onderzoek naar beleid
Aanleiding voor de plannen is een onderzoek dat Corine Hoeben van de Rijksuniversiteit Groningen deed naar het kwijtscheldingsbeleid van Delfland. Andere waterschappen zouden het voorbeeld van Delfland inderdaad kunnen volgen, denkt ze. ‘De overkoepelende Unie van Waterschappen is daar geen voorstander van, die willen dat de waterschappen hun sociale gezicht laten zien. Maar als er één schaap over de dam is.’

Eenpersoonshuishoudens betalen het waterschap Delfland 94 euro per jaar voor de zuivering van afvalwater. Andere huishoudens, waaronder studentenhuizen, zijn 283 euro kwijt.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?