Terug naar overzicht

Club Solo: ‘Plek voor beeldende kunst in Breda noodzakelijk’

Met het verdwijnen van Lokaal 01 was er voor kunstenaars en kunststudenten in Breda geen plek meer om tentoonstellingen te houden en samen te komen met andere gelijkgestemden. De komst van Club Solo vult dat gat op. ‘Wij vinden het niet alleen belangrijk maar noodzakelijk dat er een plek is voor de beeldende kunst in Breda. Vooral ook voor studenten van de Akademie voor Kunst en Vormgeving|St.Joost.’

In het monumentale pand aan de Kloosterlaan huist sinds 2013 Club Solo. Vier keer per jaar krijgt een kunstenaar een maand de ruimte om recent en eerder werk te tonen en te bespreken. Hiermee biedt Club Solo een platform voor kunstenaars om te experimenteren met zijn werk en de ruimte. Curatoren van het Van Abbemuseum in Eindhoven en het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen reageren op het werk van de kunstenaar door een een bijdrage uit hun museumcollectie toe te voegen aan de tentoonstelling.

Ideeën aandragen
Liza Wolters, mede-organisator bij Club Solo, vertelt meer over het initiatief: ‘Naast de tentoonstellingen worden er presentaties georganiseerd in samenwerking met net-afgestudeerden van de Rijksakademie Amsterdam en vinden er op regelmatige basis lezingen en performance-avonden plaats voor en door jonge kunstenaars. Zij krijgen de kans zich te presenteren.’

‘Iedereen kan zijn ideeën bij ons aandragen voor lezingen, workshop en tentoonstellingen en dan beslissen we met alle organisatoren van Club Solo of we er iets mee willen doen. We staan open voor alle suggesties, van zowel binnen- als buitenaf. We werken niet met een curator die beslist wat er gaat gebeuren, we willen kunstenaars de ruimte en vrijheid geven om een initiatief op eigen manier in te vullen. ‘

FunctionsOfMyth_eindexpoMasterFineArts

In een cocon
Wolters studeerde zelf in 2014 af bij AKV|St. Joost in Breda. ‘Tijdens mijn studie zat ik in een soort cocon. Mijn aandacht was altijd op de kunstacademie gericht. Op een gegeven moment wilde ik meer naar buiten kijken en ben met andere kunstenaars en initiatiefnemers van interessante organisaties gaan praten. Er is leven buiten de kunstacademie. Juist door met nieuwe mensen te praten, krijg je nieuwe inzichten. Het is heel belangrijk dat er een plek als Club Solo buiten St.Joost is.’

De organisatie krijgt steeds meer aanvragen binnen en heeft een drukke planning. Zo komt op 8 december schrijver Robbert Welagen een lezing geven. Hij studeerde in 2004 af aan AKV|St.Joost in Den Bosch en is nu fulltime schrijver. Wolters: ‘Ik heb al zijn boeken gelezen en ben benieuwd naar het proces van kunststudent naar schrijver. Dat is ook voor studenten van St.Joost interessant.’


Marc BresterDagboek bijhouden

Robbert Welagen licht alvast een tipje van de sluier: ‘Het begon al op de kunstacademie. We kregen de opdracht om een dagboek bij te houden en na een week stukken eruit voor te lezen. Toen ben ik voor het eerst dingen deels gaan verzinnen.’

Dat was voor Robbert het moment dat hij besefte dat hij schrijven heel leuk vond. ‘In het derde jaar heb ik alleen maar geschreven. Dat vonden de docenten niet zo leuk. Er waren zelfs discussies of ik wel mocht blijven. Uiteindelijk ben ik afgestudeerd met foto’s en teksten. Eén van die teksten is mijn debuutroman geworden.’ Robbert Welagen is op 8 december vanaf 20.00 uur bij Club Solo aan de Kloosterlaan 138, Breda.

Punt. Of had jij nog wat?

Johan Pijpers

Totaal overbodige klooi-maar-aan projecten! Cafeetje spelen en lamlendig zijn,dat lukt nog wel met gemeenschaps-geld. Veel minder dan 1% van Bredanaars heeft ooit gehoord van deze 'elite'-plek.

2015-12-02 17:31:23

Meer lezen?