Terug naar overzicht

Openhartige video Avansstudent met paniekstoornis: ‘Ik hoef me niet te schamen!’

Floorvandewielstigma3-max

‘Hoi mijn naam is Floor en Floor is boos!’ Het is begin van de openhartige YouTube-video van Avansstudent Floor van de Wiel, waarmee ze de strijd aangaat met het stigma rondom mentale ziekten. Naast haar eigen verhaal te delen, vraagt ze anderen met een mentale stoornis dat ook te doen.

Zelf lijdt de derdejaarsstudent Sociale Studies in Den Bosch aan een paniekstoornis met agorafobie. Dat betekent dat ze paniekaanvallen krijgt, vooral in grote ruimtes. ‘Op het moment dat je mij in een voetbalstadion zet, raak ik in paniek.’ Lange tijd deelde ze niet dat ze aan deze ziekte lijdt omdat ze zich daarvoor schaamde. ‘Zelfs toen ik aan mijn opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening begon, waar alles draait om mentale problemen en psychosociale hulpverlening, durfde ik er niet voor uit te komen’, vertelt ze.

Dappere dames
‘Toen ben ik gaan nadenken. Waarom schaam ik me hiervoor? Dat komt door het stigma dat er kleeft aan het hebben van een psychische ziekte.’ Ze vroeg anderen met een psychische aandoening ook hun verhaal te doen in de video die ze deze week online zette. ‘Een aantal dappere dames wilde meewerken. Phoebe, Georgi en Erin uit Engeland, Tess uit Kenia en Cailee uit Canada.’
Floorvandewielstigma1-max
‘Ik hoef me niet te schamen’
Even twijfelde ze nog wel om de video online te delen. ‘Na deze video weet dus iedereen dat ik een angststoornis heb. Ik kan het nooit meer geheim houden. Wil ik dit wel? Wat zullen ze van me vinden? Zullen ze denken dat ik gek ben?’ Ze publiceerde de video toch want, ‘dat is nu precies waar de video om draait. Bang zijn voor wat anderen van me vinden. Ik hoef me niet te schamen voor mijn ziekte!’

Strijd tegen stigma
Van alle kanten krijgt Floor positieve reacties op haar video. Ze hoopt dat mensen met psychische problemen door haar video de moed hebben om hiervoor uit te komen en hulp durven zoeken. En dat het stigma uiteindelijk verdwijnt. ‘Voor ons als toekomstige hulpverleners is het van groot belang om het stigma te doorbreken. Zodat de mensen die hulp nodig hebben, dat ook daadwerkelijk krijgen. De samenleving is heel groot en lastig te beïnvloeden. Maar als ik alleen al één persoon heb geholpen, ben ik tevreden.’

De student blijft via haar Youtube-kanaal video’s over dit onderwerp publiceren.

Punt. Of had jij nog wat?

Astrid

Stoere meid

2016-01-10 20:29:21

S

Wat een mooie filmpje!! echt ontzettend knap Floor dat je zo jezelf open durft te stellen en onze ogen opent!

2015-12-16 10:02:50

Judith (docent bij Avans AVD sociale studies)

Beste Floor, Wat een prachtig filmpje! Echt heel overtuigend en professioneel gedaan. Ik ga je filmpje gebruiken in de lessen.

2015-12-16 09:15:57

Iris

Mooi filmpje, aangrijpend ook.. Werpt zeker een andere blik erop! Goed initiatief, ga zeker zo door! :-)

2015-12-15 22:29:19

Liselotte

Echt super stoer van al die meiden om dit zo te vertellen!! echt heel knap!!!

2015-12-15 15:25:16

Meer lezen?