Minister: geen onwil bij deeltijdopleidingen zorg & welzijn

  verpleegkunde_maxZe hebben hun best gedaan, verzekert minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Maar de hbo-opleidingen in de zorg & welzijn gaan voorlopig niet beginnen aan tegoedbonnen voor deeltijdstudenten.

  In een nieuw, omstreden experiment krijgen deeltijdstudenten van de overheid een soort tegoedbonnen (vouchers) om onderwijs te volgen. Ze kunnen die vouchers bij verschillende onderwijsinstellingen inwisselen tegen onderwijs en zo hun diploma bijeen sprokkelen. Werkgevers moeten ook bijspringen.

  Maar in de zorg & welzijn doen ze er nog niet aan mee. ‘Ik vind het jammer’, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Maar ze heeft vertrouwen dat de opleidingen over een jaar alsnog aanhaken.

  Marktwerking
  Het uitstel in de zorg lekte vorige week al uit. De vouchers liggen gevoelig omdat ze de deur zouden openzetten voor marktwerking in het hoger onderwijs. Een slecht idee, noemde hogescholenvoorzitter Thom de Graaf de plannen aanvankelijk.

  Nu start het experiment dus alleen in de techniek & ict. Ook dat was niet vanzelfsprekend, blijkt uit de brief. De bekostigde hogescholen vroegen langer de tijd. Ze wilden zich de komende maanden alsnog kunnen terugtrekken als de nieuwe deeltijdopleidingen niet levensvatbaar lijken, maar dat staat minister Bussemaker niet toe: er is volgens haar ‘geen mogelijkheid de besluitvorming verder uit te stellen’.

  De VVD, groot voorstander van de nieuwe financieringsvorm, had al vragen gesteld over de ‘opstelling’ van de Vereniging Hogescholen, maar de minister bezweert dat daar weinig mis mee is. De vereniging heeft volgens de brief ‘het bestuurlijk commitment uitgesproken’ om alsnog tot afspraken met werkgevers te komen. Voor de zorg is het experiment gewoon complexer dan voor de techniek. Maarten Bremer, directeur van de Academie voor Deeltijd legde eerder al uit dat het ook te maken heeft met een gebrek aan geld in de welzijnssector.

  Flexibeler
  De tegoedbonnen vergen ook een andere, flexibeler opbouw van opleidingen. Die flexibilisering is formeel een tweede experiment, maar ze zijn in de praktijk vervlochten: wie met de tegoedbonnen meedoet, krijgt subsidie voor het experiment met flexibilisering. In totaal is er 25 miljoen euro voor beschikbaar.

  Er zijn 32 aanvragen binnengekomen, waarvan er twintig volgens de beoordelingscommissie goed genoeg waren. Veertien daarvan krijgen geld, zes mogen het zonder subsidie proberen. Bussemaker belooft dat deze zes volgend jaar alsnog geld krijgen, als zorg & welzijn afspraken heeft gemaakt over vouchers.

  Overigens plaatst de commissie een kanttekening bij de experimenten. In de opleidingen voor werkenden gaat alle aandacht naar het ‘beroepsbeeld’, terwijl in gewone opleidingen vorming een grote rol speelt. Flexibilisering kan omslaan in een ‘verschraling van het hoger onderwijs’, waarschuwt de commissie.

  Toegekende subsidies pilots flexibilisering
  1. HAN
  2. NHL/Stenden
  3. Fotovakschool
  4. Fontys
  5. Avans/Avans+
  6. Saxion/Saxion Next
  7. NOVI
  8. LOI
  9. Hogeschool Leiden
  10. Christelijke Hogeschool Windesheim
  11. NCOI/NTI
  12. Fontys (samenwerkingsverband met Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam, Christelijke hogeschool Windesheim)
  13. Zuyd
  14. Inholland

  Positief beoordeeld door de commissie, maar geen subsidietoekenning
  15. Hogeschool van Amsterdam
  16. Haagse Hogeschool
  17. Christelijke Hogeschool Ede
  18. Hogeschool Rotterdam
  19. Hogeschool Zeeland
  20. Hogeschool Utrecht

  Onvoldoende beoordeeld door de commissie
  21. Hanze Hogeschool
  22. Wagner Group
  23. Radboud Universiteit
  24. Da Vinci/Drechtstede
  25. Erasmus Universiteit
  26. Capabel
  27. Vrije Universiteit Amsterdam
  28. NHA

  Meer artikelen over

        

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.