Terug naar overzicht

Minister: geen onwil bij deeltijdopleidingen zorg & welzijn

verpleegkunde_maxZe hebben hun best gedaan, verzekert minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Maar de hbo-opleidingen in de zorg & welzijn gaan voorlopig niet beginnen aan tegoedbonnen voor deeltijdstudenten.

In een nieuw, omstreden experiment krijgen deeltijdstudenten van de overheid een soort tegoedbonnen (vouchers) om onderwijs te volgen. Ze kunnen die vouchers bij verschillende onderwijsinstellingen inwisselen tegen onderwijs en zo hun diploma bijeen sprokkelen. Werkgevers moeten ook bijspringen.

Maar in de zorg & welzijn doen ze er nog niet aan mee. ‘Ik vind het jammer’, schrijft minister Bussemaker aan de Tweede Kamer. Maar ze heeft vertrouwen dat de opleidingen over een jaar alsnog aanhaken.

Marktwerking
Het uitstel in de zorg lekte vorige week al uit. De vouchers liggen gevoelig omdat ze de deur zouden openzetten voor marktwerking in het hoger onderwijs. Een slecht idee, noemde hogescholenvoorzitter Thom de Graaf de plannen aanvankelijk.

Nu start het experiment dus alleen in de techniek & ict. Ook dat was niet vanzelfsprekend, blijkt uit de brief. De bekostigde hogescholen vroegen langer de tijd. Ze wilden zich de komende maanden alsnog kunnen terugtrekken als de nieuwe deeltijdopleidingen niet levensvatbaar lijken, maar dat staat minister Bussemaker niet toe: er is volgens haar ‘geen mogelijkheid de besluitvorming verder uit te stellen’.

De VVD, groot voorstander van de nieuwe financieringsvorm, had al vragen gesteld over de ‘opstelling’ van de Vereniging Hogescholen, maar de minister bezweert dat daar weinig mis mee is. De vereniging heeft volgens de brief ‘het bestuurlijk commitment uitgesproken’ om alsnog tot afspraken met werkgevers te komen. Voor de zorg is het experiment gewoon complexer dan voor de techniek. Maarten Bremer, directeur van de Academie voor Deeltijd legde eerder al uit dat het ook te maken heeft met een gebrek aan geld in de welzijnssector.

Flexibeler
De tegoedbonnen vergen ook een andere, flexibeler opbouw van opleidingen. Die flexibilisering is formeel een tweede experiment, maar ze zijn in de praktijk vervlochten: wie met de tegoedbonnen meedoet, krijgt subsidie voor het experiment met flexibilisering. In totaal is er 25 miljoen euro voor beschikbaar.

Er zijn 32 aanvragen binnengekomen, waarvan er twintig volgens de beoordelingscommissie goed genoeg waren. Veertien daarvan krijgen geld, zes mogen het zonder subsidie proberen. Bussemaker belooft dat deze zes volgend jaar alsnog geld krijgen, als zorg & welzijn afspraken heeft gemaakt over vouchers.

Overigens plaatst de commissie een kanttekening bij de experimenten. In de opleidingen voor werkenden gaat alle aandacht naar het ‘beroepsbeeld’, terwijl in gewone opleidingen vorming een grote rol speelt. Flexibilisering kan omslaan in een ‘verschraling van het hoger onderwijs’, waarschuwt de commissie.

Toegekende subsidies pilots flexibilisering
1. HAN
2. NHL/Stenden
3. Fotovakschool
4. Fontys
5. Avans/Avans+
6. Saxion/Saxion Next
7. NOVI
8. LOI
9. Hogeschool Leiden
10. Christelijke Hogeschool Windesheim
11. NCOI/NTI
12. Fontys (samenwerkingsverband met Hogeschool Rotterdam, Hogeschool van Amsterdam, Christelijke hogeschool Windesheim)
13. Zuyd
14. Inholland

Positief beoordeeld door de commissie, maar geen subsidietoekenning
15. Hogeschool van Amsterdam
16. Haagse Hogeschool
17. Christelijke Hogeschool Ede
18. Hogeschool Rotterdam
19. Hogeschool Zeeland
20. Hogeschool Utrecht

Onvoldoende beoordeeld door de commissie
21. Hanze Hogeschool
22. Wagner Group
23. Radboud Universiteit
24. Da Vinci/Drechtstede
25. Erasmus Universiteit
26. Capabel
27. Vrije Universiteit Amsterdam
28. NHA

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?