Terug naar overzicht

Schaatszussen testen zichzelf op de marathon

elsemiekeclarissavanmaaren-max
Het is winter dus de schaatsen mogen uit het vet. Schaatszussen Elsemieke en Clarissa van Maaren willen zich bewijzen op de marathon.

In de fresiakwekerij van hun vader poseren zusjes Elsemieke (rechts) en Clarissa van Maaren met hun schaatsen. Beiden studeren bij Avans. Elsemieke studeert International Business & Languages in Den Bosch en Clarissa Fysiotherapie in Breda.

Debuut bij de profs
Dit jaar debuteren de zussen bij de marathonprofs. Voor Elsemieke van Maaren (18) is dit het seizoen om te zien waar ze staat. Vorig seizoen viel in het water door een zwaar ongeluk, problemen met de trainer en de ziekte van Pfeiffer. ‘Sinds juli ben ik weer flink aan het trainen. Mijn zelfvertrouwen was weg, dus dat ben ik weer aan het opbouwen. Ik wil iedereen laten zien dat ik weer fit ben.’

Ook haar drie jaar oudere zus Clarissa had te kampen met blessureleed. Door een beknelling van haar liesslagader stroomde het bloed niet goed door naar haar been. ‘Daardoor raakte ik binnen no-time volledig verzuurd en was schaatsen bijna onmogelijk.’ Lange afstanden kon ze daardoor niet meer aan. Dit jaar schaatst ze voor het eerst marathons. ‘Ik schaatste al lange afstanden en kreeg nu de kans om voor een marathonschaatsploeg te rijden. Ik wilde toch eens proberen hoe de marathons mij afgaan.’

Wachten op natuurijs
Bijna ieder weekend schaatsen ze nu een marathon. Trainen doen ze allebei een paar uur per dag. Als het weer het toelaat, schaatsen ze straks ook op natuurijs. ‘Ik vind natuurijs eigenlijk heel stom’, vertelt Elsemieke. ‘Het is zo onvoorspelbaar met die scheuren. Die zie ik makkelijk over het hoofd en dan val ik weer.’

Allebei andere ploeg
De zussen rijden niet voor dezelfde ploeg. Geen probleem, want niet alles moet per se samen. Elsemieke: ‘Ik schaats tijdens een training graag achter een paar sterke mannen aan die beter zijn dan ik. Clarissa traint heel anders. Ze is heel berekenend.’ Toch weten de zussen elkaar te vinden op het ijs. Clarissa: ‘Je kent elkaar goed. Ondanks dat we in een andere ploeg zitten, zoeken we elkaar in het peloton wel eens op. Als we elkaar kunnen helpen tijdens de wedstijd zullen we het niet laten. We blijven toch zussen hè.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?