Hulp voor Roemeense bejaarden en kinderen van studenten Sociale Studies

  ASH-Roemenie-max2Met 27 studenten, vijf docenten en één lector vertrok een delegatie van de Academie voor Sociale Studies in Den Bosch (ASH) op studiereis naar Roemenië om de lokale bevolking te helpen. Ze zamelden voor vertrek speelgoed en ruim 1.000 euro in voor het goede doel.

  In Focşani, een dorp ongeveer 200 kilometer van hoofdstad Boekarest, bezochten de studenten een kinderopvang en drie bejaardenhuizen. ‘Elke woonvoorziening biedt onderdak aan de meest noodlijdende ouderen’, vertelt docent Angela Verhagen. ‘Ze hebben niks of niemand om op terug te vallen en worden geholpen door het Rode Kruis.’

  Hutjes in de modder
  De studenten en docenten zamelden vooraf speelgoed en ruim duizend euro in. Het speelgoed is nog onderweg en het geld is ter plekke uitgegeven aan hulpgoederen. De reis maakte bij de docent veel indruk. Verhagen: ‘De vieze kleren van de kinderen, de hutjes in de modder, oudjes die met drie of vier personen in een kleine ruimte leven en slapen, maar ook de warmte en de betrokkenheid van de verzorging en verpleging maakten indruk.’

  ASH-Roemenie-max1
  Activiteitenmiddag
  Voor de kinderen organiseerden studenten een activiteitenmiddag. Tweedejaarsstudent Jill Hoppenbrouwers: ‘We hebben gevoetbald, gekleurd, spelletjes gespeeld en vooral veel verlegen gelachen. Het zijn kinderen die niet naar school gingen, overdag niet thuis konden blijven.’

  Onmenselijke situatie
  De student merkte dat de ouderen en de kinderen het bezoek konden waarderen. ‘Deze mensen die bijna geen bezit hebben en weinig liefde krijgen waren zo dankbaar. Natuurlijk blijft de situatie waarin ze verkeren vreselijk en onmenselijk, maar het geven van fijne ervaringen geeft toch wat meer licht in het leven.’

  Meer artikelen over

           

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  Er zijn nog geen reacties.