Avans verwijdert ‘aanstootgevende’ posters Heerendispuut Brack

  brackposter2-maxAvans heeft posters van het Bossche Heerendispuut Brack verwijderd uit het gebouw. De posters voor het jaarlijkse feest ‘De Jacht’ met daarop blote vrouwenbillen, zijn volgens Avans aanstootgevend.

  Door de gangen van Avans hingen ongeveer twintig posters van het feest. Op een paar vergeten exemplaren na zijn ze allemaal verwijderd. Douwe Siegersma, voorzitter van Brack, vindt het erg jammer. ‘Het kost niet alleen tijd om de posters te maken, maar het kost ook geld. Het is jammer dat ze zonder overleg zijn weggehaald.’

  ‘Bewondering van het vrouwelijk schoon’
  ‘Brack staat voor bier, geld en vrouwen. Dat is bij de oprichting zo besloten. Op onze posters spelen we daarop in.’ Aanstootgevend vindt hij de posters zeker niet. ‘Wij zien het eerder als bewondering van het vrouwelijk schoon.’

  Regels zijn onduidelijk
  De regels over wat wel en niet mag bij Avans zijn voor hem onduidelijk. ‘De hogeschool heeft ons niet duidelijk gemaakt waar de grens nu eigenlijk ligt. Dat geslachtsdelen en blote borsten niet mogen dat kan, maar over billen heb ik nooit iets gehoord. Ik vind het een beetje preuts.’ Daarnaast zegt de voorzitter dat er wel ‘aanstootgevendere’ posters zijn geweest zoals de poster van het lustrumfeest vorig jaar. Daarop staat een vrouw met een glas Bacardi-cola voor haar geslachtsdeel en twee glazen bier voor de borsten. ‘Die poster mocht blijkbaar wel.’

  brackposters-max
  Een aantal eerdere posters van Brack

  Niet volgens de huisregels
  ‘Ik beschouw de posters wel als seksueel getint en misschien aanstootgevend richting vrouwelijke studenten’, vertelt Serge Mouthaan, voorlichter van Avans. Hij verwijst naar de huisregels (intranet) van Avans waarin staat dat ‘het onderwerp van promotie niet seksueel getint mag zijn en niet mag discrimineren.’ Waarom eerdere posters van Brack niet zijn verwijderd, weet hij niet. De richtlijnen zijn er al sinds 2013. Er is wel contact geweest met S.V. Animoso, waar het dispuut onder valt. ‘Wij hoeven niet te wachten op een reactie van de studentenvereniging voor we de posters verwijderen.’

  Al eerder posters verwijderd
  Drie jaar geleden werden er ook al posters van het dispuut verwijderd omdat deze aanstootgevend zouden zijn. Siegersma: ‘Al die commotie is ook wel interessant en komisch. Maar provoceren is zeker niet de bedoeling.’

  Meer artikelen over

                 

  Deel dit artikel

  Reageer op dit artikel

  * Verplicht veld

  Reacties

  • ‘Al die commotie is ook wel interessant en komisch.’

   Serieus? Wat is er zo komisch over seksisme?

  • Thank you for removing these offensive and sexist posters. So,.. they are”hunting” nude women who are hiding in a forest? Nothing like advertising booze and rape as your party theme. It’s time to grow up, boys.

  • Zonder jacht geen eten en geen voortplanting!
   Overigens blijft de vraag eeuwig onbeantwoord: wie jaagt nu echt wie? De “veroveraar” of de meewerkende “veroverde”.

  • Jammer dat deze posters zijn verwijderd. Desalniettemin toch mooie exposure op deze manier. Vo, heren!