Terug naar overzicht

Stage in het oerwoud van Ghana: ‘Zelfredzaamheid op de proef gesteld’

Britt Dekker, derdejaarsstudent International Business & Languages in Den Bosch liep stage in Ghana. In een klein Ghanees dorpje met kleihutjes werkte ze bij een bedrijf dat teak-hout en palmolie produceert.

Palmolie, dat associeer ik met weinig goeds
‘Dat begrijp ik. In de wereld worden er veel bossen gekapt voor palmolie plantages. In Ghana groeit het echter van nature. Er hoeven geen bossen voor gekapt te worden. Ik onderzocht de exportmogelijkheden van het bedrijf naar buurlanden.’

BrittDekkerGhana1-maxZat je daar alleen?
‘De eerste weken was de Nederlandse eigenaresse er, maar daarna ze is weer vertrokken. Ik verbleef in een kamertje bij de fabriek. Die stond midden in de bush. Er was slecht internet en het “stromend” water kwam uit de put. De mensen woonden er in kleihutjes en spraken slecht Engels. Maar ze waren enorm gastvrij en met handen en voeten kom je een heel eind. Dat maakt het heel bijzonder. Ze gaven me een Ghanese naam: Yaa Amoakoa.’

BrittDekkerGhana6-maxHoe bereid je je voor op zo’n reis?
‘Het was voor mij erg uitdagend. Je bent lang weg en je eigen dingetjes van thuis ga je echt missen. Je kunt je er moeilijk op voorbereiden. Je zelfredzaamheid wordt erg op de proef gesteld. Na twee jaar veilig bij Avans in de boeken te zitten ineens bij een bedrijf in het buitenland is spannend. Maar als je terug komt heb je een enorme sprong gemaakt.

Je hebt daar  malaria opgelopen. Hoe was dat?
‘Dan word je er echt mee geconfronteerd dat je het alleen moet doen. Het is met de juiste pillen eenvoudig te genezen. Ik had zware griep, kon niet meer staan en had veel spierpijn. In het ziekenhuis liep een Amerikaans meisje stage. Ze had dezelfde leeftijd en ik kon goed met haar praten, dat heeft erg geholpen. Er overleed tijdens mijn stageperiode ook een medewerker van het bedrijf. Ik kende hem goed. Waaraan hij is overleden, is nog onduidelijk. Uit het niets kreeg ik een appje: “Peter is dead.” Dat was erg pittig. Maar ik probeerde het verdriet om te draaien: ik heb hem gelukkig wel leren kennen.’
BrittDekkerGhana3-maxHeb je ook nog iets van het land kunnen zien?
‘Zeker, ik heb twee weken vakantie gehouden met mijn vriend. In een jeep met chauffeur zijn we door Ghana getrokken. Dat was heel leuk. Lekker aan het strand uitwaaien en lekker eten. Die chauffeur was wel erg handig, verkeersregels zijn er bijna niet in Ghana.’

BrittDekkerGhana2-max

 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?