Terug naar overzicht

Nieuwe studentenpastor Nijmegen wil homo’s niet inzegenen

Jos Geelen Foto: Radboud UniversiteitDe nieuwe voorganger van de Nijmeegse studentenkerk, Jos Geelen, wil homo’s niet inzegenen in de kerk. ‘Ik heb respect voor iedereen die naar onze kerk komt, maar homostellen inzegenen kan niet’, zegt hij in een uitgelekt interview met Vox.

Universiteitsblad Vox interviewde de nieuwe pastor. Het interview werd per ongeluk eerder dan bedoeld op de website geplaatst. Waar zijn voorganger een liberale houding had tegenover homoseksuele stellen, volgt Geelen volgens Vox de richtlijnen van de katholieke kerk. ‘Je moet mij niet vragen wat mij niet gegeven is. Ik heb respect voor iedereen die naar onze kerk komt, maar homostellen inzegenen kan niet.’

Auto of kat krijgt wel zegen

De reacties op de universiteit zijn verdeeld. Een hoogleraar Spiritualiteitsstudies verbaast zich erover dat de kerk wel huisdieren en auto’s zegent, ‘maar de liefde tussen twee mannen of twee vrouwen niet.’ Ante Joosten, voorzitter van homojongerenorganisatie Dito! was geschokt toen ze het nieuws hoorde. Ze had goede banden met de studentenkerk. ‘Ik vraag me dan ook af of hij zich ervan bewust is hoeveel mensen hij hiermee kwetst, daarover gaan wij graag nog met hem in gesprek.’

Voorganger botste met leiding kerk

De Nijmeegse studentenkerk, bedoeld voor studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) en de Radboud Universiteit, had met Theo Koster een vrij tolerante leider. Hij botste vaak met de leiding van de Nederlandse kerk vanwege zijn liberale houding tegenover homoseksuelen. Homo’s die de zege willen ontvangen, kunnen nog wel terecht bij een van de andere pastors in de Studentenkerk.

Punt. Of had jij nog wat?

Anoniem

Hij die niet de liefde van Christus aan alle kinderen Gods kan overdragen, dient niet het priesterlijk ambt te bekleden.

2016-04-05 23:19:33

Meer lezen?