Terug naar overzicht

‘Trek universiteit en hogeschool weer uit elkaar’

De Universiteit van Amsterdam en de Hogeschool van Amsterdam moeten elk weer een eigen bestuur krijgen, schrijven decanen, studenten en medewerkers van de UvA in een brandbrief.

Decanen, de studentenraad en de ondernemingsraad zijn bezorgd en maken de raad van toezicht verwijten. Nieuwswebsite Folia heeft hun brief ingezien.

Delen college van bestuur
De UvA is de grootste universiteit van Nederland en de HvA de grootste hogeschool. De twee onderwijsreuzen delen sinds 2003 hun college van bestuur, al bleven ze op papier twee gescheiden onderwijsinstellingen.

De twee onderwijsinstellingen zijn intussen in grote problemen geraakt. Eén gezamenlijk bestuur kan de problemen niet aan, menen de briefschrijvers. Nu er zoveel onrust heerst, zouden de twee onderwijsinstellingen elk weer een eigen bestuur moeten krijgen.

Bestuurlijke problemen

Het steekt hen dat de raad van toezicht de bestuurlijke problemen bij de twee onderwijsinstellingen niet allang heeft aangepakt, ondanks eerdere signalen. ‘Het behoeft geen verwondering te wekken dat er op verschillende plaatsen in de academische gemeenschap getwijfeld wordt aan de toegevoegde waarde en kwaliteit van de RvT’, citeert Folia.

Vorig jaar kwam de onvrede aan de UvA tot een uitbarsting met een wekenlange bezetting van het Maagdenhuis. Toenmalig collegevoorzitter Louise Gunning moest het veld ruimen en ook twee andere bestuurders gaan weg. Gisteren trokken actievoerders opnieuw naar het Maagdenhuis, al bleef het deze keer bij leuzen en protestliederen.

De namen van twee nieuwe collegeleden zijn al uitgelekt, maar volgens de briefschrijvers zullen ook zij in deze omstandigheden onvermijdelijk ‘door hun hoeven zakken’. De raad van toezicht wil snel met de briefschrijvers in gesprek.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?