Terug naar overzicht

Oud-Avansstudent jongste voorzitter Moskee Oss ooit

Orhan Gür studeerde in 2014 af in de richting Bouwkunde bij Avans Den Bosch. De inmiddels 25-jarige oud-student is nu de jongste voorzitter van de Ulu Moskee in Oss ooit.

De gemiddelde leeftijd van het gehele bestuur ligt rond de 26 jaar. ‘Mensen die oud zijn, hebben niet automatisch alles voor het zeggen’, vertelt Orhan in het Brabants Dagblad. ‘Het gaat om capaciteit, niet om leeftijd.’ Van alle 143 moskees die zijn aangesloten bij de Islamitische Stichting Nederland (ISN) is Orhan de jongste voorzitter.

Ervaring in bestuur
Ervaring als bestuurder heeft de oud-student genoeg. Acht jaar geleden nam Orhan zitting in het bestuur van Tugra, de jongerenvereniging van de moskee. Eerst als secretaris, later als voorzitter. ‘En nu zitten we aan de top met een team van zeven jongens die ooit lid waren van de jongerenvereniging.’

Deuren open

Al vanaf zijn jeugd komt Orhan in de Ulu Moskee. Hij ziet het als een missie om iedereen kennis te laten maken met de moskee. ‘We hadden altijd een bestuur dat minder goed Nederlands sprak en dat zijn verhaal daardoor niet echt naar buiten wist te brengen. Nu zijn wij aan de beurt om te laten zien hoe mooi ons geloof is. Kom eens kijken in de moskee en stel ons vragen. Wij zijn heel vriendelijk en open.’

‘Zwarte wolk’ verjagen
De deur van de moskee moet open en de ‘zwarte wolk’ die door terreurorganisaties als IS boven de islam hangt wil hij verjagen. ‘Je moet vooral niet denken dat alle moslims zo zijn, want het zijn voor ons ook gewoon terroristen. Ons geloof staat juist voor het tegenovergestelde van wat IS doet.’

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?