Terug naar overzicht

Brexit: Europese studenten nog steeds welkom

De Britse universiteiten zijn niet blij met het vertrek uit de Europese Unie. Zaak is nu te kijken hoe studenten uit de EU toch in het Verenigd Koninkrijk kunnen blijven werken en studeren, schrijven ze in een verklaring.

‘De uitkomst is niet wat we wilden’, schrijft de Britse vereniging van universiteiten op haar website, ‘maar we respecteren de beslissing van het electoraat. We moeten onthouden dat een vertrek uit de Europese Unie een langzaam proces is waarin het toekomstige politieke beleid nog beïnvloed kan worden.’

De eerste prioriteit is om de Britse overheid ervan te overtuigen dat Europese studenten nog steeds welkom zijn bij de universiteiten. Het Verenigd Koninkrijk moet worden gepromoot als een welkome bestemming voor de knapste koppen, zeggen de universiteiten.

Erasmusbeurs in de ijskast
Ze hopen daarnaast, ondanks het vertrek, aanspraak te kunnen blijven maken op Europese programma’s. Maar vorige maand noemde een woordvoerder van Neth-ER, de Nederlandse vertegenwoordiging van het hoger onderwijs in Brussel, het niet onwaarschijnlijk dat programma’s als de Erasmusbeurs vanuit de EU in de ijskast worden gezet.

Ook is het onduidelijk of Britse en EU-studenten nog wel gelijk behandeld zullen worden. Nu betalen Britse studenten in Nederland nog hetzelfde collegegeld als wij en omgekeerd.

Punt. Of had jij nog wat?

Feest voor

Dus veel bangmakerij voor niks.

2016-06-24 22:32:16

Jan met de elitaire pet

Populisten bedankt voor het dwarsbomen van de verdere Europese integratie met jullie beperkte wereldbeeld en op sentiment gedreven opinies.

2016-06-24 16:14:44

Meer lezen?