Terug naar overzicht

Studenten als vrijwilliger aan de slag voor reclassering

Studenten van de Academie voor Sociale Studies Den Bosch (ASH) gaan als vrijwilliger helpen bij de reclassering. Een unieke pilot waarbij veroordeelde (ex-)criminelen begeleiding krijgen van studenten.

De studenten helpen cliënten met vragen van cliënten waar de reclassering zelf weinig tijd voor heeft. “De studenten gaan echt als vrijwilliger aan de slag, niet als professional”, benadrukt Avansdocent en initiatiefnemer Herman van Alphen. Hij loopt al jaren met het idee om studenten als vrijwilliger in te zetten bij de reclassering. Vorige week tekende vijf Avansstudenten de contracten om binnenkort als vrijwilliger aan het werk te gaan bij het project dat officieel ProVo (probation, volunteers) heet.

“Praat zo anders dan met een professional”
Waar de reclassering ooit nog draaide op vrijwilligers, werken er sinds de jaren zeventig geen vrijwilligers meer. Dat gebeurde alleen bij project COSA. Waarbij Avans eveneens betrokken was en studentvrijwilligers zedendelinquenten begeleidden. Een groot succes volgens Van Alphen. “De grote kracht van COSA waren de vrijwilligers. Cliënten vinden het contact met vrijwilligers geweldig. Dat praat zo anders dan met een professional. Dan zijn cliënten toch altijd op hun hoede. Een vrijwilliger is geen verlengde toezichthouder.”

Andere wereld
“Als je wil dat iemand stopt met crimineel gedrag, moet diegene onder toezicht staan maar ook persoonlijke aandacht krijgen”, vertelt de docent. “Een voorbeeld is een cliënt die met vrijwilligers bij Avans had afgesproken. Hij kreeg daar een collegezaal te zien, dat vond hij reuze interessant. Daardoor was hij even in een andere wereld.”

Voor studenten zit de grote toegevoegde waarde met name in het opdoen van praktijkervaring. Van Alphen: “Dat kan al wel via stages, maar plekken bij bijvoorbeeld de reclassering zijn ontzettend schaars.”

Proef was succesvol
Twee studenten hebben al een proef gedraaid als vrijwilliger en onderzoek gedaan naar deze werkvorm. De vragen waar studenten bij helpen, zijn volgens Van Alphen vaak klein, maar van grote waarde. “Bijvoorbeeld een man die naar Eindhoven moest, geen auto had en nog nooit met het OV had gereisd. De studenten reisden samen met hem naar Eindhoven met het openbaar vervoer om het uit te leggen. Het is misschien iets kleins, maar zo betekenisvol. Een klein succesje met een grote impact.”

“Of een jonge knul, die zo snel mogelijk aan het werk moest, maar lastig een baan kon vinden”, vervolgt Van Alphen. “Studenten spraken met hem af in Xplora. Ze hielpen hem een middag met zijn cv. Hij vond een baan die hij nu nog steeds heeft. Persoonlijke aandacht van studenten die een middag tijd voor je uittrekken, dat is heel anders dan bij het UWV.”

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?