Islamitische hogeschool failliet verklaard

Illustratie: Elmarye Aaij

Minister Van Engelshoven stond al op het punt om de Europe Islamic University of Applied Sciences in Rotterdam te sluiten. Dat is niet meer nodig: de instelling is door de rechter failliet verklaard.

De EIUAS, die zich voorheen de Islamitische Universiteit Europa noemde, stond sinds 2016 onder verscherpt toezicht vanwege mogelijke belastingfraude. De Onderwijsinspectie stelde een jaar later vast dat de begroting onduidelijk was, het bestuur zichzelf controleerde en dat (potentiële) studenten werden misleid. Minister Van Engelshoven gaf de instelling in november nog drie maanden de tijd om orde op zaken te stellen.

Faillissement
    Maar dat lijkt niet langer nodig. Drie docenten en twee medewerkers namen eind vorig jaar een advocaat in de arm nadat zij lange tijd geen salaris hadden ontvangen. Het bestuur van de hogeschool was volgens curator Marcel Windt bij geen van de zittingen aanwezig. Deze week vroegen de werknemers faillissement aan. Ook hierbij was het bestuur niet aanwezig en heeft het dus niet van de gelegenheid gebruik gemaakt om zijn kant van het verhaal te vertellen.

De hogeschool heeft inmiddels aan curator Windt laten weten het faillissement te zullen aanvechten en wil een regeling treffen met de groep docenten en medewerkers over hun salaris. Maar hun advocaat heeft nog niets van het bestuur gehoord, zegt Windt.

Loongarantie
    Docenten en medewerkers zullen waarschijnlijk een deel van hun achterstallige loon krijgen omdat het UWV een loongarantieregeling heeft. Het is onduidelijk of studenten van de hogeschool nog colleges kunnen blijven volgen.

De EIUAS moet overigens niet worden verward met haar stadgenoot, de Islamitische Hogeschool Rotterdam. Die hangt eveneens sluiting door de minister boven het hoofd, onder meer vanwege discriminerende opmerkingen van de rector.