Terug naar overzicht

18-jarige veroordeeld tot jeugddetentie en taakstraf voor brandstichting Bossche Kunstacademie

Een 18-jarige Rosmalenaar is donderdag door de Bredase rechtbank veroordeeld tot 80 uur taakstraf en 100 dagen jeugddetentie. Waarvan 57 dagen voorwaardelijk, met een proeftijd van twee jaar. De Rosmalenaar werd vervolgd voor brandstichting in het pand van AKV|St.Joost in Den bosch. 

Daags na de grote brand in het kunstgebouw aan de Parallelweg op 12 juli, meldde de 18-jarige verdachte zich samen met zijn moeder vrijwillig bij de recherche. Hij gaf aan meer van de brand te weten. Tegelijkertijd kwam een 15-jarige als medeverdachte in beeld. Hij werd in maart vrijgesproken.

Opzettelijk
De rechtbank acht volgens het Brabants Dagblad bewezen dat de 18-jarige opzettelijk met een aansteker piepschuimdozen bij het gebouw in brand stak. Volgens een psycholoog die gesprekken voerde met de Rosmalenaar, heeft de veroordeelde niet aangeboren hersenletsel en een lager IQ. De rechtbank acht de jongeman verminderd toerekeningsvatbaar waardoor de veroordeling lager uitvalt.  

Tijdens de brand vorig jaar was niemand in het gebouw. De kunstwerken van studenten en flink wat ruimtes raakten beschadigd. Treinen reden geruime tijd niet van en naar station Den Bosch door de rookontwikkeling. 

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?