Terug naar overzicht

Duurdere broodjes Unox, ferme reactie FvD-populisme en een rechtszaak; dit was het studiejaar 18/19

Het collegejaar 2018-2019 is ten einde. Propedeuses zijn (net niet) gehaald, de laatste cijfers zijn binnen en de diploma’s uitgereikt. Ook de Puntredactie geniet tot augustus van de zon. Het afgelopen jaar gebeurde weer genoeg binnen én buiten de Avansmuren dat de tongen losmaakte. Check hier het jaaroverzicht.

Een rookvrije Hogeschoollaan

“We willen roken niet verbieden, maar voorkomen”, deelde Jacomine Ravensbergen, lid van het College van Bestuur (CvB). 15 april werd de eerste stap naar een rookvrije Avans gezet. Als allereerste was de locatie Hogeschoollaan in Breda aan de beurt. Wie daar wilt roken, moet zich buiten de hekken bewegen.

Heisa rondom de jaarlijkste Nationale Studenten Enquete

Avans en andere hogescholen besloten te stoppen met de uitvoering van de Nationale Studentenenquête omdat de verzamelde data niet betrouwbaar is. “Ik baal enorm”, zegt bestuursvoorzitter Paul Rüpp, “maar informatie over verbetering van de opleidingen halen we ook op andere manieren op.”
Begin juli werd bekend dat minister Van Engelshoven universiteiten en hogescholen wettelijk wil verplichten om alsnog mee te werken.

Lees ook: Vergeet die ‘gedateerde’ Nationale Studenten Enquete (NSE). Wie wil weten hoe Avans beoordeeld wordt, gaat gewoon naar Google.

Rechtszaak: een op non-actief gestelde adjunct-directeur eiste 1,3 miljoen euro van Avans

De rechtszaak tussen de voormalige werkgever en werknemer is het resultaat van langslepende misère binnen de Academie voor Deeltijd. Avans en de op non-actief gestelde adjunct-directeur van de Academie voor Deeltijd (AVD) troffen elkaar in de rechtbank.

Het was tot ieders verrassing dat een bericht in BN DeStem verscheen: Adjunct-directeur Deeltijd sleept Avans voor de rechter en eist 1,4 miljoen euro: ‘Ten onrechte op non-actief gezet’. De krant publiceerde het artikel naar aanleiding van een door de voormalige medewerker, Birgit Cardinaals, verstuurd persbericht.

Al was het in werkelijkheid anders. Niet zij, maar Avans stapte naar de rechter. Kort door de bocht kon Cardinaals haar ontslag niet verkroppen en wilde ze of terug in haar functie of geld zien van haar voormalige werkgever. Avans hoeft haar het bedrag niet te betalen.

Opvallend: Avansstudenten willen vooral betere koffie

Enig idee wie de grote baas is van Avans en wat er allemaal bij die functie komt kijken? Het gros van de studenten niet. Het social-team van Avans maakte een video en vroeg studenten: wat zouden jullie doen als jullie de baas waren? Opvallend, veel studenten kwamen niet verder dan het regelen van “betere en betaalbare koffie.”

Links meldpunt: College van Bestuur-voorzitter Paul Rüpp neemt ferm afstand

Het door het Forum voor Democratie geïnitieerde meldpunt voor linkse docenten maakte veel los. Paul Rüpp, bestuurvoorzitter van Avans, nam in een speech tijdens de Onderwijsdag ten overstaan van zo’n 1500 Avansmedewerkers afstand van het meldpunt: “Het gif van de angst om je mond te houden heeft in het Duitsland van de jaren 30 niet tot het beste onderwijs geleid.”

Medewerkers van Avans reageren over het algemeen positief op Rüpps uitspraken. “Hij werpt zich op als hoeder van het vrije onderwijs.”

‘Paniek’: na de frikandellen en kroketten ook duurdere knakworsten

De ware snackfanaten hadden het waarschijnlijk al direct door: de kroketten en frikandellen zijn begin dit studiejaar een stuk duurder geworden. Cateraar Eurest heeft in overleg met de hogeschool besloten de prijs aan te passen van 45 cent naar 95 cent.

April dit jaar werd in navolging van de frikandellen en kroketten ook het broodje Unox bij Avans duurder. Producten van de Vegetarische Slager zijn daarentegen in prijs verlaagd.

Lees ook: Eerste stappen naar een vegetarische kantine? Daar is volgens deze studenten Communicatie behoefte aan is.

Bossche Associate degrees: van 7 naar 800 aanmeldingen en 150 diploma’s

De eerste lichting studenten van de Avans Academie Associate degrees (AAAd) in Den Bosch ontvingen vorige week hun diploma. Waar de academie twee jaar geleden mikte op 150 studenten, werden het er 300. Op basis van het huidige aantal aanmeldingen en de ervaringen van de afgelopen twee jaar verwacht de academie tussen de 800 en 1000 nieuwe studenten. Karina Visscher, academiedirecteur: “De explosieve groei is ongekend. Dat is voor ons zelf ook boven verwachting.”

Genderneutrale toiletten bij Avans?

Plots waren de bordjes bij de mannen én vrouwentoiletten vervangen voor genderneutrale bordjes. Het bleek om een afstudeeronderzoek te gaan. Maar het maakte wat los. Reacties stroomden binnen. Maar, zoals iemand al terecht opmerkte: de toiletten thuis zijn toch ook genderneutraal, dus eigenlijk is dit een non-discussie.

Het jaar van de Instagrampagina’s

Love is in the air! Tussen dertigduizend Avansstudenten loopt er vast een rond waarvan jouw hartje wat sneller gaat kloppen. Mocht je er niet op af durven te stappen, is daar nu Instagrampagina Gespot Avans. Denk aan NS Treinflirt maar dan puur alleen voor Avans én via Instagram.

Een ook de Avanssoep blijkt een dingetje. Zo kreeg de soep een eigen Instagramaccount én zelfs een Soep van het Jaar verkiezing.

Instagrampagina Avansmemes is de verzamelplek voor collectief leed over de vervelende momenten van je studie aan Avans. Met een knipoog uiteraard. Over Ome Duo, samenwerken en stress.

Teun verschuren is pas 19 jaar, verdient meer dan zijn ouders samen én werd Ondernemer van het jaar

Wat begon als een alternatief voor een bijbaantje is, uitgegroeid tot een volwaardig professioneel bedrijf. Met VT-entertainment verzorgt Teun Verschuren (19), tweedejaarsstudent ondernemerschap & retailmanagement in Breda, activiteiten voor jong en oud. Vrijgezellenfeestjes met een twist, kinderfeestjes op locatie en teamuitjes in de buitenlucht. Het kan allemaal geregeld worden. Het leverde hem de titel Ondernemer van het Jaar op.

Vanaf augustus kun je weer vers nieuws van ons verwachten op deze site, Punt Magazine, Instagram, Facebook en Twitter.

Punt. Of had jij nog wat?

Meer lezen?